IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq покори нов рекорд

Доналд Тръмп заговори за "разделяне на големите банки", което подкрепи акциите на кредиторите

23:14 | 01.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските акции приключиха сесията с ръстове след нестабилна търговия, особено след коментара на президента на САЩ Доналд Тръмп пред Bloomberg, че може „да раздели големите банки“. Това подкрепи банковите акции, които бяха сред най-добре представящите се в рамките на сесията.

Dow Jones се понижи с 0,13% до 20 913 пункта. Най-голям натиск върху индекса оказаха акциите на Boeing и IBM, които поевтиняха съответно с 1,32% и 0,9% в днешната сесия. Същевременно Apple, Microsoft и McDonald’s отбелязаха най-силни ръстове – съответно 2,05%, 1,39% и 0,87%.

От отделните сектори най-силно се представиха технологичните акции – с ръст от 0,85%, следвани от имотния сектор с 0,62% и финансовите с 0,51%. Същевременно акциите на телекомите паднаха със средно 0,79%, а на компаниите за комунални услуги – с 0,65%.

Технологичният Nasdaq затвори на ново рекордно високо равнище, като се понижи с 0,73% до 6 091 пункта.

„Говоренето за разделяне на големите банки не е задължително да доведе до дерегулация“, коментира пред CNBC Арт Хоган от Wunderlich Securities. Майк Бейли от FBB Capital Partners допълва, че инвеститорите още не са готови да се поддадат на рисковите разпродажби и не искат да изпуснат потенциален ръст на печалбите.

Анализаторите отбелязват, че седмицата е доста натоварена откъм икономически доклади, както и корпоративни отчети.

Цената на петрола се понижи до петседмичен минимум заради опасенията, че нарастващите добиви на САЩ подкопават усилията на ОПЕК да ограничат производството и да намалят свръхпредлагането на пазара.

В края на днешната сесия в Ню Йорк лекият американски суров петрол със срок на доставка през юни поевтиня с 49 цента (1%) до 48,84 долара за барел. През април бенчмаркът изгуби около 2,5%, изчислява MarketWatch.

Юлските контракти на европейския бенчмарт Брент поевтиняха с 53 цента (също 1%) до 51,52 долара за барел.

Фючърсите на златото рязко поевтиняха в днешната сесия до най-ниско ниво от три седмици насам заради серията американски икономически данни, публикувани днес. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през юни изтриха 12,8 долара (1%) до 1 255,5 долара за тройунция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още