IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Not my president”: Напрежението в САЩ ескалира

Трети ден страната е обхваната от протести срещу Тръмп, в Портланд се стигна до сблъсъци с полицията

20:31 | 11.11.16 г. 42
<p>
	След острата му реакция срещу протестиращите вчера днес Доналд Тръмп смекчи тона си, но това не успокоява демонстрантите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

След острата му реакция срещу протестиращите вчера днес Доналд Тръмп смекчи тона си, но това не успокоява демонстрантите. Снимка: Ройтерс

Вече трети пореден ден хиляди американци протестират срещу избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. В някои градове протестите прераснаха в сблъсъци с полицията. В Портланд, щата Орегон, например представителите на органите на реда стреляха с гумени патрони срещу тълпите на улицата. На много места има и арести, предава АП.

Демонстрации се провеждат освен в Портланд и във Вашингтон, Ню Йорк, Минеаполис, Денвър, Лос Анджелис, Сан Франциско и други градове на страната.

Протестиращите се обединиха под мотото “Отхвърляме избрания президент!” (“We reject the president-elect!”) и “Това не е моят президент” (“Not my president”).

Днес Тръмп определи в Twitter тълпите от протестиращи като хора със страст. “Харесва ми, че малки групи протестиращи се борят толкова страстно за нашата велика страна! Всички сме заедно и сме горди!”, написа той.

Реакцията му демонстрира промяна на отношението му, след като вчера с остър тон той коментира, че е участвал в “много отворени и успешни президентски избори”, но че “професионални протестиращи, насърчавани от медиите, демонстрират”. “Това не е честно”, каза още Тръмп.

Близкият съюзник на Доналд Тръмп Рудолф Джулиани пък описа протестиращите като “един куп ревящи, разглезени бебета”. “Успокойте се, нещата не са толкова лоши, колкото си мислите”, призова той в интервю за Fox & Friends.

В Ню Йорк протестите се провеждат в близост до Trump Tower. Участниците в демонстрацията са предимно млади хора, много от които дори още нямат право на власт, но твърдят, че искат да вдъхновят повече американци да изразят мнението си.

Протестиращи блокираха достъпа и до Trump Tower в Чикаго. В Лос Анджелис пък се готви още по-мащабен протест през почивните дни, а в Сан Франциско настояват за отстраняването на Тръмп. През последните дни се засилват призивите за обявяване на независимост и излизане на щата Калифорния от САЩ.

На други места в страната се стигна до блокиране на магистрали.

Участници в протестите споделят пред медиите, че хората се страхуват заради неспокойните времена, в които живеят. Според тях много хора, които дълго време са се борили за равни права, сега се страхуват дори да напускат домовете си заради омразата и фанатизма, които взеха връх в предизборната кампания.

Много анализатори не закъсняха с критиките срещу Доналд Тръмп заради вчерашната му бурна реакция срещу протестите. “Той може да има нова работа, но си остава добрият стар Тръмп”, пише в коментар онлайн изданието nydailynews.com.

Един учен от САЩ междувременно написа отворено писмо до Нова Зеландия, в което призовава страната да даде гражданство на "най-добрите учени в Америка и Великобритания – талантливи, креативни хора, които отчаяно искат да избягат от работническия фанатизъм в родните си страни”.

Някои хора припомнят, че през 2012 г., когато изборите в САЩ спечели Барак Обама, самият Доналд Тръмп призоваваше за протести във Вашингтон. Тогава той писа в Twitter, че “в тази страна трябва да има революция”. Затова и много коментатори обвиниха новоизбраният президент на САЩ в лицемерие. 

Допълнително напрежение и разделение внесе и фактът, че Тръмп беше подкрепен и от расистката организация Ку-клукс-клан.

Кадри от протестите вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

39
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Като че ли ти трябва да пиеш нещо по силно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Откакто Тръмп спечели психодесните октаченяци тук и във всеки друг сайт откачиха..Вижда им се по писанията...Алооуу пиете ли си редовно хапчатата бре платени продажни психодесни бок,луци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ново шишенце ли отвори...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Лъжеш се жестоко! Всички досегашни "майдани" бяха репетиция за главния Московски Майдан. Вместо да хленчиш за Слънцеликия, наточи ножа и подготви вилицата, та ако може да резнеш и боцнеш някое мазно дробче от разпадаща се Матушка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 0
comet
преди 7 години
Става сериозно, когато основни фигури от статуквото в ЕС вземат позиции в посоката на протестите: Юнкер с негативно изказване за Доналд Тръмп!http://***.blitz.bg/svyat/stava-goreshcho-yunker-s-negativno-izkazvane-za-donald-trmp_news462266.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
А бе...ванга да не се окаже права, че Обама ще е последният президент???---------------------------------------------------------------------------------------------------------------да батка има и още верни цитати на баба Ванга : "В Господа не вярвате, а искате да ви помага, хората си мислят като вършат лоши неща, че Господ не ги е видял, всичко вижда той и рано или късно всеки ще плаща за греховете си, няма неплатена сметка на този свят ....."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
и в допълнение май това ше им е последния "Майдан" на Сороспиите нямам търпение да видя как го вадят пенсионера Сорос, Рокафелер, Бланкфлайн, Цукербърг лобита млобита etc. от Бърлогите им и ги бесят на площада. Американците за разлика от нас са спрособни на такова нещо, ние си търпим и неаме никви ядове, всякакво робство но тези там надали ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
@citizen_bg ; @Mavi Goz - тъкмо и аз тва щях да кажа, Сопорспиите си мислят, че и в собствената им държава ще мине, да ама народа на Империята е въоръжен и е толкова луд, че сега на Сороспиите ше им се види тесен света мисля. Лесно е да се прай Майдани в чужди държави защото хората нямат право на оръжия, ееееее ама в Империята имат и дано тази огромна военна машина не изпадне в Хаос, със СССРа имахме късмет немаше инщо, ама в САЩа ше си еббало пипера съвсем ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Преди два дена имаше намек по Fox News Channel за общото между предаването на властта от Обама към Тръмп с предаването на власт от Айзенхауер към Кенеди, че и книга показа журналиста. ... Иначе, преди някъде около стотина години, Банковата Мафия на САЩ отново хвърля народа на САЩ в кръвопролитна гражданска война (поне така пише в конспиративната история на Ротшилд). ... Заслужава внимание написаното от bgMan (изказване 4) за възможно развитие към открит фашизъм срещу всичко останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 0
vsic4ko_e_otnositeln
преди 7 години
Още не са сетили да издигнат палатков лагер на Таймс скуеър, например... Могат да обменят опит с нашите "протестъри"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още