IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ е арестуван

Харълд Томас Мартин - колега на Едуард Сноудън, е заподозрян в кражба на класифицирана информация

10:29 | 07.10.16 г. 1
<p>
	Едуард Сноудън говори на Атинския форум за демокрацията, организиран от New York Times. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Едуард Сноудън говори на Атинския форум за демокрацията, организиран от New York Times. Снимка: архив, Ройтерс

ФБР е арестувало Харълд Томас Мартин, сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ, по подозрение в кражба на класифицирана информация. Бюрото разследва възможни връзки между Мартин и разкритите неотдавна тайни хакерски инструменти, използвани за проникване в компютрите на противници като Китай и Русия, предаде Ройтерс.

Сътрудникът на агенцията е бил арестуван още през август, показват документи на обвинението. Според анонимен източник на Ройтерс Мартин е работил за консултантската фирма "Буз Алън Хамилтън". За нея работеше и бившия сътрудник на агенцията Едуард Сноудън, разкрил през 2013 г. данни за мащаба на събираната метаинформация, предава БТА.

Това е вторият случай, при който сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ е уличаван публично в кражба на класифицирана информация, припомня Асошиейтед прес.

Според федерални прокурори Мартин е държал в дома и колата си свръхсекретни материали, разкриването на които би представлявало извънредно сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ. Негов адвокат обаче заяви, че той не е имал намерение да предаде страната си.

Фактът, че както Сноудън, така и Мартин са успели да изнесат свръхсекретни документи от Агенцията за национална сигурност, дори след предполагаемото затягане на мерките за сигурност след първия случай, повдига въпроса за ефективността на усилията на агенцията за подобряване на вътрешната сигурност.

Агенцията отказва коментар, отбелязва АП.

Обвиненията за ново изтичане на информация може да затруднят още повече усилията на администрацията на действащия президент Барак Обама да се възстанови след разкриването на дейностите й за кибернаблюдение, отбелязва Ройтерс.

От компанията "Буз Алън Хамилтън" заявяват, че веднага щом са научили за ареста на техния служител, са го уволнили и са осигурили пълно сътрудничество на ФБР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"...сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ."Баси колко отвратителни деяния се крият зад тези думи ! То верно , че ако имаше някой дето реално да ги заплашва , нямаше да са толкова арогантни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още