IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в САЩ затаяват дъх, слушайки изказването на Джанет Йелън*

В предварително подготвените коментари Йелън каза, че не би било разумно да се чака прекалено много преди да се вдигнат лихвените проценти

18:17 | 14.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси поевтиняват, като инвеститорите затаяват дъх, слушайки коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън пред Конгреса, съобщава CNBC. Тя отговаря на въпросите на сенаторите днес, а утре (15 февруари) ще говори пред комисия от Камарата на представителите.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записва скромен ръст от 0,02%.

Широкият индекс S&P 500 записва спад от 0,1%, като изостава секторът на недвижимите имоти.

Технологичният бенчмарк Nasdaq се понижава с 0,1%.

В предварително подготвените коментари Йелън каза, че не би било разумно да се чака прекалено много, преди да се вдигнат лихвените проценти, предвид по-високата инфлация и перспективите за икономическия растеж.

Доходността по американските държавни облигации се повишава, като по 10-годишните достига 2,48%, а по 20-годишните - 1,25% доходност.

Доларът от своя страна компенсира по-ранните загуби спрямо кошница валути и едно евро се обменя за 1,058 долара, а курсът на йената е 114 йени за долар. 

Това е първото изслушване на Йелън от Конгреса, откакто Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ на 8 ноември. Оттогава икономическите данни като цяло бяха добри, посочва CNBC. Нагласите сред малкия бизнес достигнаха най-високото си ниво от декември 2004 г.

„Като благоразумен банкер и ако се вслушва в посланието на пазара от изборите насам тя трябва да посочи заседанието през март като възможност за повишаване на лихвите“, казва Питър Буквар, главен пазарен анализатор в The Lindsey Group.

„Фед говореше за три повишение тази година, но ако се зададат фискални стимули, може да са принудени да затегнат паричната политика през март“, казва Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Funds.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,77% до 53,34 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст в цената си от 0,95% до 56,12 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,2% до 1 223,35 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 18:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
аха доиде време за раздвижване на зелените гущери каката иелен пак ще се пери с яката дупара а супер марио ще я гледа яката дупара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
аха доиде време за раздвижване на зелените гущери каката иелен пак ще се пери с яката дупара а супер марио ще я гледа яката дупара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още