IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer е близо до придобиването на Medivation за 14 млрд. долара

Американската фармацевтична компания, чиято дейност е насочена към онкологията, е обект на засилен интерес и от други играчи

13:12 | 22.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Pfizer Inc се намира в напреднали преговори за придобиването на американската фармацевтична компания Medivation Inc, чиято дейност е насочена към онкологични лекарства, за близо 14 млрд. долара, след като купувачът иска да разшири онкологичното си портфолио, коментират пред Ройтерс запознати лица.

Pfizer е договорила цена малко над 80 долара за акция на Medivation, което е значителна премия спрямо предложените 52,50 долара за акция от френската Sanofi SA през април. Книжата на Medivation затвориха на цена от 67,16 долара за акция на борсата в Ню Йорк в петък.

Миналата седмица Ройтерс писа, че Pfizer, Sanofi, Merck & Co Inc, Celgene Corp и Gilead Sciences Inc са изразили интерес към Medivation.

Силният интерес към базираната в Сан Франциско компания илюстрира как търсенето на нови лекарства за лечение на рак може да донесе милиарди долари приходи за компаниите, които притежават лековете.

Към този момент Pfizer води в наддаването за Medivation и сделката може да бъде обявена дори в понеделник, въпреки че преговорите могат да се разпаднат в последната минута, коментират анонимните лица. Очаква се трансакцията да бъде платена в голямата си част чрез парични средства.

От Pfizer и Medivation са отказали коментар, след като в неделя Financial Times пръв писа за сделката.

Pfizer, чието онкологично портфолио включва медикамента за рак на гърдата Ibrance и няколко други обещаващи продукта, сега се кани да получи достъп до успешното лекарство на Medivation за рак на простатата Xtandi, както и Talazoparib, което е друго лекарство за лек на рак на гърдата.

По-рано тази година Medivation отхвърли две оферти на Sanofi. Въпреки това през юли Medivation се съгласи да разкрие конфиденциална информация с потенциални купувачи, след като Sanofi се съгласи да се откаже от кампанията си за освобождаване на съвета на директорите на Medivation.

При представянето на резултатите си за второто тримесечие през август Medivation обяви нов двуцифрен растеж на продажбите на Xtandi, като потвърди и очакванията на компанията за ръст от 50% през 2016 г.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още