IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подемът на фондовите пазари в САЩ след победата на Тръмп губи инерция*

Dow Jones се понижава с близо 50 пункта и може и да прекрати седемдневната печеливша серия

17:49 | 16.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията на фондовите борси в САЩ започва с понижения в сряда, като подемът след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ изглежда губи инерция, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с близо 50  пункта и може и да прекрати седемдневната печеливша серия. Акциите на Goldman Sachs натежават най-много на измерителя в началото на сесията.

Широкият индекс S&P 500 записва спад от около 0,15%, като финансовият сектор се понижава с 1,4 на сто и повежда секторите, които се търгуват на червена територия.

Технологичният бенчмарк Nasdaq се повишава с 0,32% в началото на търговията.

„Фондовият пазар е изправен пред корекция и имаме два фактора: долар ъти нарастващата доходност по облигациите“, коментира анализаторът Питър Кардийо. „Ако погледнете доходността на 10-годишните облигации, тя доближава 2,5% и в някакъв момент това ще попречи на акциите да поскъпват много“, допълва той.

CNBC посочва, че доходността по облигациите, акциите и доларът отчетоха големи повишения предвид перспективите за икономически политики, насърчаващи растежа на САЩ.

Доходността по 10-годишните държавни облигации е 2,2%, а тази по 2-годишните – 1%.

В сферата на макроикономиката производствената инфлация в САЩ остава нулева през октомври, след като предходния месец цените се повишиха с 0,3%.

Индустриалното производство също остава без промяна през десетия месец на годината.

Същевременно подадените искания за отпускане на ипотечни кредити се понижават с 9% през изминалата седмица спрямо предходната, сочат сезонно изгладени данни на Асоциацията на банките, които отпускат жилищни кредити. На годишна база се наблюдава ръст от 12%.

Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи, че петролните резерви през изминалата седмица са се повишили с 5,3 млн. барела.

И двата бенчмаркови сорта – американският лек суров петрол WTI и европейският сорт Брент – поевтиняват с 0,6% до съответно 45,50 долара и 46,66 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,10% до 1 225,75 долара за тройунция

Едно евро се обменя за 1,0701 долара, а курсът на йената е 109,27 йени за долар.

*Данните са актуални към 17:40 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Ама вие какво сте очаквали? По мои спомени до сега не е имало президент в историята на САЩ при чийто мандат индексите да са вървели неотклонно само в една посока. Доналд Тръмп, поне според мен няма да направи изключение в това направление. Ще има много възходи и падения по време на управлението му и повечето от тях ни най-малко няма да бъдат свързани с това, че именно той е президент. Неговата власт не е чак толкова голяма, да не говорим, че даже още не е встъпил в длъжност. Хайде моля ви се поне да го изчакаме да започне да управлява. Защото за резултатите от управлението му ще можем да си говорим най-рано догодина по това време. Защото в момента не просто поставяме каруцата пред коня, ами сме я сложили и на един километър пред коня. И не правим анализи, а само си гадаем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още