IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпващият петрол дава стимул на енергийния сектор на Wall Street*

Технологичният бенчмарк Nasdaq се повишава с 0,6% и достига нов исторически връх

18:09 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси се търгуват с ръстове, като поскъпващият петрол дава стимул на енергийните компании, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 35 пункта, като най-добре се представят акциите на Boeing. Широкият S&P 500 се повишава с 0,4%, като енергийният сектор записва ръст от 2 на сто. Технологичният бенчмарк Nasdaq се повишава с 0,4%, достигайки нов исторически връх.

„Мисля, че петролът и суровините като цяло повеждат подема при акциите“, казва Питър Кардийо, главен пазарен икономист във First Standard Financial. Той посочва още, че цените на петрола са насърчени и от отслабналия долар.

Днес не се очакват ключови макроикономически данни в САЩ, но имаше изказване от страна на заместник-председателя на Фед Стенли Фишер. Той посочи, че фискалната политика би могла да увеличи производителността на труда. По този начин ще бъде свалено част от бремето, което централната банка носи, за да стимулира икономиката.

Американският лек суров петрол поскъпва с над 3% до съответно 47,86 долара за барела европейският бенчмарк Брент - до 48,48 долара.

Златото поскъпва с 0,52% до 1 214,95 долара за тройунция.

Едно евро се обменя с за 1,0628 долара, а курсът на йената е 110,75 йени за долар.

Доходността по 2-годишните американски облигации е 1,064%, а тази по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ е 2,319%.

*Данните са актуални към 17:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още