IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващият дебат между Тръмп и Клинтън

Двамата най-непопулярни кандидати за президент в съвременната история проведоха първия си дебат - и отговориха на очакванията

08:44 | 28.09.16 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Двамата най-непопулярни кандидати за президент в съвременната история проведоха първия си дебат в понеделник, а най-доброто, което можем да кажем е, че отговориха изцяло на очакванията, пише The Wall Street Journal. Хилари Клинтън нанесе безмилостна атака срещу бизнес историята на Тръмп и качествата му за президент, но не предложи много причини да вярваме, че ще извади страната от икономическия и психологическия ѝ страх. Тръмп се опита да обясни защо трябва да се наложи промяна в страна, но по толкова глупав начин, че избирателите ще се чудят дали има достатъчно познания, нужни за поста.

Едва ли има съмнение, че Клинтън спечели точките от дебата. Тя е способна да усъвършенства изкуството на дебата и от първия си отговор го демонстрира за сметка на Тръмп. Основният аргумент на кампанията ѝ е, че тя трябва да бъде избрана, тъй като бизнесменът е „негоден“ за президент, а стратегията ѝ бе да му се подиграе чрез атаки върху бизнес историята му, което явно винаги го кара да се разсейва.

Очевидно Тръмп често се хващаше на уловката, губейки време върху детайли от историята на компанията си, докато в същото време атаката му срещу фондацията на Клинтън бе доста слаба. Той не успя да устои и да даде дълго, отбранително обяснение защо е противник на войната в Ирак и защо не е публикувал данъчната си декларация.

Редица коментатори, включително WSJ, предупреждаваха Тръмп – а и гласоподавателите на републиканците, по време на първичните избори, че като не представя данъчната си декларация, той дава повод на демократите да се възползват от това, което може би „крие“. Клинтън се възползва изцяло, като предложи списък от въображаеми ужасяващи варианти и дори предположи, че може би изобщо не е плащал данъци.

По отношение на политиката Клинтън представи списък със сякаш безкрайни програми, подобни на програмата през последните осем години, но много повече. Тя има държавно решение на всяко социално и икономическо опасение и ако харесвате сегашната икономика, тогава тя е вашият кандидат, пише изданието.

В това отношение обаче Тръмп не успя да се възползва от всички възможности, които имаше. По икономическите въпроси той звучеше монотонно, когато говори за търговията – сякаш намаляването на вноса е магическият лек за растежа от 1%. В крайна сметка той продължи да се хвали, че ще намали данъците, без да дава конкретни детайли, но почти не спомена регулационната тежест.

Клинтън бе последователна и се базираше на факти, представяйки фактите по начин, който публиката може лесно да разбере, пише и американският журналист Томас Едсал за The New York Times. В един момент Тръмп описа Клинтън като „само приказки, без никакви действия“, но коментарът му важеше повече за неговия провал да обоснове обширните си твърдения.

По съществено важни въпроси, особено за Клинтън, Тръмп изглеждаше неподготвен да представи какъвто и да е план за справяне с проблеми като ИДИЛ, ядрените оръжия или киберсигурността, докато Клинтън бе заредена с отговори.

Въпреки значителните слабости на Тръмп, той все пак успя да отбележи точки, представяйки Клинтън като архитект на текущото безпокойство на Америка, завършва WSJ. Подигравката му, че Клинтън е в политиката „вече 30 години“ бе точно в целта. Основният въпрос в изборите се свежда до това дали американското мнозинство, което иска промяна на посоката е готово да поеме риска, който Тръмп носи. А този въпрос продължава да съществува и след дебата в понеделник.

Повече по темата вижте в коментара на доц. Костадин Грозев от Софийския университет в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 2
QUANTUM
преди 7 години
Това пък а ИДИЛ, което изприказва Клинтън беше най-големия цирк. ХУбаво и каза Тръмп, че ИДИЛ е продукт на Обама и Американската администрация и няма как тези, които създадоха Халифата да се борят срещу него. Клинтън е просто политик, един от тези дето не може да направи кафе сама, а дава съвети другите какво да правят, примери безброй: Тони Блеър, Кристалина Георгиева, Бокова, Сергей Станишев, да не продължаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Антирекламата е най добрата реклама .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
QUANTUM
преди 7 години
Аз не знам вие какъв дебат сте гледали, но не намирам нищо вярно в това, което пишете...Заниавам се с психология и мога да ви кажа, че Хилари Клинтън беше доста объркана, накрая не издържа и изкара тази глупост за Мис Пиги. Опитваше се да звучи като, че не и пука и да се държи държавнически, но общо взето нищо не каза, стандартни, заучени фрази...Това щяла да оправи, онова, ами къде беше до сега, че се сети. Тръмп за разлика от нея даваше точни отговори. Според мен трябваше да играе картата, че мъжът на Хилари и тя са лъжци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
fri
преди 7 години
точно така е, както си го написално няма да има кабинет, нека си мечтае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
george353
преди 7 години
Най-интересното в този дебат беше Лестер Холт и как един *** може да съсипе всеки. Нямам абсолютно никакви симпатии към Тръмп, но Хилари получи такова солидно рамо, и то толкова открито, че беше повече от ясно че всичко е нагласено. Нищо за Бенгази, за имейлите, за фондацията, за здравето на Хилари. Интересно каква ли позиция ще заеме Лестер в кабинета й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
fri
преди 7 години
...освен това ДТ каза една истина за ФЕД /в 1 изречение/който го е гледал или чел, ще знае ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
fri
преди 7 години
Гледах повторението на целия дебат по CNN вчера от 13.00 до 14.30Не беше толкова интепесен относно факти и позиции, защото те всичко си бяха казали в предизборната кампания.Но тук интересно беше държанието им.Пачата се хилеше като такава и нападаше като змия.Докато Тръмп се държеше като иитински мъж, без да е агресивен и само с кратки реплики казваше истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
DutyFree
преди 7 години
http://***.mediapool.bg/parviyat-debat-v-sasht-klintan-prinudi-tramp-da-se-opravdava-i-go-izkara-ot-obraza-na-promyanata-news254500.html"Първият дебат в САЩ: Клинтън принуди Тръмп да се оправдава и го изкара от образа на промянатаКандидатът на републиканците не убеди зрителите, че може да води страната към светло бъдеще"хахахахахах ШУТИН КОГА ЩЕ ВРЪЩА КРИМ !!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
Дутий, това кой не го знае? Въпросът сега е Какво правим в момента и нататък....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
DutyFree
преди 7 години
Е ти как ги правиш тия УМОЗАКЛЮЧЕНИЯ , КАТО НЯМА НИЩО ВЯРНО В ТЯХ, НИТО ЛОГИЧСКИ, НИТО НИКАК СИ!!! ДОКАТО НЕ СЕ ЗАМИСЛЯШ НАД ТЕЗИ:"Зловещо: Москва дала на българските комунисти 3 млрд. долара за тероризъм"http://***.faktor.bg/politika/na-vseki-kilometar/15011-zlovesto-moskva-dala-na-balgarskite-komunisti-3-mlrd-dolara-za-terorizam.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още