IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ глобяват руската ВТБ и свързано дружество с 5 млн. долара

Целта на сделките е била да прехвърли валутния риск от ВТБ към ВТБ Капитал при по-изгодни цени, отколкото банката би получила иначе

11:47 | 20.09.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американската комисия за търговия със стокови фючърси (CFTC) разпореди в понеделник, че руската банка ВТБ Банк и ВТБ Капитал, които са част от един холдинг, трябва да платят съвместно глоба на стойност 5 млн. долара заради фиктивни и неконкурентни блокови сделки с фючърсни договори за рубла/долар.

От комисията посочват в свое съобщение, цитирано от Ройтерс, че ВТБ Банк, която е базирана в Санкт Петербург, и ВТБ Капитал, което е основано във Великобритания, са извършили 100 блокови сделки на стоковата борса в Чикаго Chicago Mercantile Exchange в периода между декември 2010 г. и юни 2013 г. на спекулативна стойност от 36 млрд. долара. 

Въпросът е бил уреден, без ВТБ Банк или ВТБ Капитал да признаят или отрекат резултатите от разследването.

„Тези блокови сделки са били фиктивни продажби, заради които стоковата борса в Чикаго е отчела цени, които не са истински, в нарушение на Закона за стоковите борси“, изтъкват от комисията.

„При уреждането на този въпрос Комисията отчете, че ВТБ и ВТБ Капитал са оказали съдействие по време на разследването“, пише още в съобщението.

Разследването е установило, че целта на сделките е била да прехвърли валутния риск от ВТБ към дъщерното дружество ВТБ Капитал при по-изгодни цени, отколкото банката би получила от трети страни.

Като част от уреждането на въпроса ВТБ Банк и ВТБ Капитал „няма да сключват частни сделки с фючърси, опции или комбинация от двете помежду си или чрез която и да било американска борса за търговия с фючърси за период от две години от датата на тази заповед“, пише в съобщението.

Двете компании ще коригират процедурите си и ще обучат служителите си, за да избегнат в бъдеше подобни нарушения.

Групата ВТБ е руска финансова група, която включва над 20 кредитни и финансови компании, работещи във всички основни сегменти на финансовия пазар. Основен акционер на банката е Русия, която чрез държавната агенция Росимущество и министерството на финансите притежава над 60,9% от акциите с право на глас, или 45,01% от уставния капитал на банката, сочи справка в сайта на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
А млна, да не е млрда? И как ще платят, нали са под санкции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още