IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай подписаха ново търговско споразумение

Сделката отваря редица пазарни сектори за американските компании в Китай, включително финансовите услуги и вноса на телешко

12:01 | 12.05.17 г. 2
<p>
	Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ и Китай са сключили споразумение за предоставяне на по-лесен достъп до китайските пазари на американските износители на природен газ, съобщи министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос, цитиран от Bloomberg. 

Споразумението е част от по-широките усилия за преоформяне на търговските отношения между двете най-големи икономики в света.

То покрива 10 области, по които преговарящите от САЩ и Китай са постигнали консенсус, включително търговия със земеделска продукция и достъп до пазара за финансови услуги. До средата на юли американските производители на телешко ще получат по-широк достъп до китайските пазари, а САЩ ще работят, за да позволят вноса на сготвено пилешко месо от Китай, сочи съвместно изявление по сделката.

Рос заяви, че представители на Dow Chemical са дали своите уверения, че по-високият износ на природен газ няма да засегне американската индустрия или потребители, стига продажбите да останат под 30% от общото производство. Той заяви още, че няма голяма вероятност да се постигне подобна сделка за износа на въглища към Китай предвид разстоянието между двете страни.

Това ще помогне на Китай да диверсифицира, донякъде, източниците на доставки и ще осигури огромен пазар за износ за американските производители на втечнен природен газ”, каза Рос пред репортери на брифинг в Белия дом в четвъртък.

Споразумението, което е част от 100-дневния план за действие, обявен на срещата през април между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин, отразява преговорите с представители на Китай, каза Рос. Това е първият договорен търговски пакт за Тръмп, който твърдеше в предизборната си кампания, че ще заеме твърда позиция спрямо Китай заради нечестни търговски практики. Оттогава насам Тръмп смекчи тона си, търсейки сътрудничество със страната за избягване на ядрената заплаха от Северна Корея.

Рос заяви, че споразумението ще помогне да се намали растящият американски търговски дефицит с Китай на стойност 347 млрд. долара през 2016 г. и ще доведе до допълнителни преговори през следващата година, които могат да решат други аспекти от отношенията.

До голяма степен бяха положени херкулесови усилия, за да постигнем това“, казва той. „Това е много повече, отколкото е направено в цялата история на търговските отношения между САЩ и Китай“.

Споразумението обаче изглежда надгражда или повтаря някои от ангажиментите, които Китай вече е правил.

Азиатската страна ще даде „пълен и бърз достъп до пазара“ на компаниите за разплащания, като Mastercard, Visa и American Express. Освен това Китай се съгласява да позволи на чужди фирми да предоставят кредитен рейтинг до 16 юли.

Като победа за земеделския сектор сделката отваря Китай за американските износители на телешко, които отдавна искат достъп до населението от 1,3 млрд. души. Китай забрани американския внос през 2003 г. след епидемията от „луда крава".

Повече по темата вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Глупости на търкалета.Я само ми обясни как Американския втечнен газ ще бие по цени руския газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още