IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ нито потвърждават, нито отричат да местят ядрено оръжие от Турция в Румъния

САЩ никога не са признавали, че имат ядрено оръжие в турската база Инджирлик, коментира експерт

19:53 | 18.08.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
САЩ нито потвърждават, нито отричат да местят ядрено оръжие от Турция в Румъния

САЩ нямат намерение да потвърдят или да опровергаят информацията за изпращане в Румъния на базирано в Турция ядрено оръжие. Това заяви днес пред кореспондент на агенция ТАСС официален представител на Пентагона, съобщава БТА.

Министерството на отбраната на САЩ "не потвърждава и не опровергава наличието или отсъствието на ядрено оръжие" в Турция или в Румъния, заявил пред руската агенция Патрик Евънс.

Европейското интернет издание EurActiv съобщи по-рано, че САЩ са започнали да преместват в Румъния базираното в Турция ядрено оръжие на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара.

Министерството на външните работи на Румъния "категорично опроверга" информацията, че САЩ са започнали да преместват ядрено оръжие от Турция в румънската военновъздушна база в Девеселу в южната част на страната.
Представители на министерството на отбраната на Румъния избегнаха коментар по темата: "За нас тази тема не съществува. Отговорът на МВнР е достатъчно ясен", съобщи в. "Ромъния либера".

Депутатът от опозиционната Национално-либерална партия Овидиу Раецки, който е член на парламентарната комисия по отбрана, призова днес за спешно свикване на комисията, за да бъде даден твърд отговор по темата, предаде Аджерпрес.

Експертът по въпроси на сигурността Хари Букур Марку заяви пред "Ромъния либера", че новината за ядреното оръжие в Турция е "градска легенда", тъй като американците никога не са потвърждавали наличието на ядрено оръжие в Инджирлик.

"Наистина, има вероятност да има някакъв тип въоръжение, говорим за малки ракети, които се инсталират на бойни самолети и могат да бъдат насочвани срещу малки цели, не говорим за ядрено оръжие от типа Хирошима или по-голямо. Наличието на подобни оръжия никога не е било потвърждавано в Турция, така че преместването им в Румъния е градска легенда", смята експертът.

Според него в Румъния няма условия за складиране и контрол на подобно оръжие. Румънският специалист изказа предположение, че зад тази информация може да стои Москва, която има какво да спечели от разпространяването й.

Според доклад на аполитичната изследователска група Стимсън център, след Втората световна война около 50 американски тактически ядрени оръжия са били разположени в турската база Инджирлик, преди всичко като възпиращо средство спрямо Русия, както и за да се покаже американският ангажимент към Турция в рамките на НАТО, съобщи по-рано тази седмица агенция Франс прес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
osoitza
преди 7 години
То ние армия нямаме в смисъла в който се влага в днешно време... Отделно кое ще ние пазара ако идем при братушките. Погледни търговския баланс бая ще се опоскаме. Но хубавото в случая че не зависи особено много от нас ;) Ние сме твърде малки(физически и духовно) за да имаме самостоятелна външна политика и това е така поне от 1940 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 11
0pk
преди 7 години
не само наща :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 17
power grid
преди 7 години
Путин разби Южния фланг на НАТО.Ние сме в НАТО ама ако братушките дойдат ще ги посрещнем с цветя хляб и сол нашата армия ще мине веднага на тяхна страна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още