IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отлагат изтеглянето на армията си от Афганистан

Президентът Барак Обама се позова на опасенията за сигурността в страната, за да оправдае решението си

10:35 | 16.10.15 г. 3
САЩ отлагат изтеглянето на армията си от Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че удължава мисията на американската армия в Афганистан, съобщава Ройтерс. Така Обама се отказва от ангажимента си да прекрати ангажимента на войските в страната, отбелязва информационната агенция.

Американският президент посочи, че афганистанските сили все още не са толкова силни, колкото трябва, на фона на “крехката” според него ситуация със сигурността в страната.

САЩ ще поддържа армия от 9 800 души в Афганистан и през 2016 г. Предишната цел на Вашингтон беше да оттегли военните от страната до края на 2017 г. с изключение на малка група, която се планираше да се базира в посолството на Щатите в Кабул.

Според новия план през 2017 г. броят на американските войници в Афганистан ще бъде намален до около 5 500, като те ще се разполагат в Кабул, Баграм, Джалалабад и Кандахар.

Обама беше подложен на силен натиск от военните си съветници, републиканците и двупартийната група от експерти по националната сигурност да запази силите в Афганистан, особено след като талибаните превзеха за кратко северния град Кундуз. Тогава се стигна до сблъсъци с американските военни, а силите на Вашингтон по погрешка разрушиха болница на “Лекари без граници” при боевете. При атаката загинаха 16 души – 9 медици и 7 пациенти.

Вчера критиците на Обама от републиканците отново подчертаха, че не трябва да се бърза с изтеглянето на армията от Афганистан. Джон Маккейн, председател на сенатската комисия по въоръжените сили, каза след изявлението на Обама, че предложените 5 500 американски войници ще бъдат недостатъчни, за да се справят с двете мисии срещу тероризма и с обучението на афганистанските войски.

Маккейн посочи още, че е по-добре изцяло да се отложи изтеглянето на американската армия от страната и наследникът на Обама да вземе решение как да се действа след 2017 г.

Министърът на отбраната на САЩ Ащън Картър отхвърли критиките на Маккейн. Според него броят на военните е напълно достатъчен. Говорителят на Пентагона Питър Кук допълни, че съюзниците на САЩ също ще допринесат за военните сили в страната. Той обаче отказа повече подробности.

В изказването си Обама се фокусира върху обосновката за отлагането на пълното изтегляне на американската армия от Афганистан. Той повтори, че не подкрепя идеята за "безкрайна война", но подчерта, че стабилността на Афганистан е от жизненоважно значение за сигурността на САЩ.

Войските няма да влизат в битки, а ще се съсредоточат върху обучението и консултирането на афганистанските сили, така че да се гарантира, че останките на терористичната организация “Ал Кайда” не застрашават САЩ, обясни президентът.

“Това не е първият път, в който се прави такава корекция. Най-вероятно няма да е и последният”, коментира Обама.

Водената от САЩ коалиция в Афганистан приключи своята бойна мисия в края на 2014 г., и оттогава афганистанските войници отговарят за сигурността на страната с помощ от САЩ и войските на НАТО.

Отлагането на оттеглянето на американските войски от страната е обсъждано по време на посещението на президента на Афганистан Ашраф Гани в Белия дом през март. Гани е по-благосклонен към американското присъствие в страната в сравнение с предшественика си Хамид Карзай.

Американски войници бяха изпратени в Афганистан от предшественика на Обама – Джордж Буш, скоро след терористичната атака срещу Световния търговски център в Ню Йорк от 11 септември 2001 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Те тея май и бяха "С. Арабия" за Литий а с него май батерии се правеха и други работи .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
Аве как ше си одат , такваз далавера с хашиша...сигурността в района , грънци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА, ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ СА СЕ РАЗБРАЛИ С РАШАНИТЕ ДА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ТЕРИТОРИЯТА ИМ ЗА ДА ЗАРЕЖДАТ С ПАМПЕРСИ ДОБЛЕСТНАТА АМЕРИКАНСКА АРМИЯ?!ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ ДА!ТЕ ГОЛЕМИТЕ ВИНАГИ СЕ РАЗБИРАТ. СТРАДАТ ДЖУДЖЕТА КАТО НАС И АФГАНИСТАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още