IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ рискуват връзките си с Китай с оръжеен договор с Тайван

Доставките трябва да получат одобрението на Конгреса на САЩ

11:52 | 30.06.17 г.
<p>
	Доналд Тръмп.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ планират продажбата на оръжия на стойност 1,42 млрд. долара на Тайван и рискуват да обтегнат отношенията си с Китай, пише Ройтерс. От Държавния департамент обясниха, че в пакета, който ще бъде предложен на Тайван, е включена техническа помощ за изграждане на радари за ранно предупреждение, ракети и различни компоненти.

Целта на САЩ е да подпомогнат възможността на страната да осигурява сама своята отбрана, но в Държавния департамент настояват, че не променят своята дългосрочна визия към политиката "Единен Китай", която признава, че островът е част от Китай. САЩ признават позицията на Пекин по казуса, а не на Тайпе.

Продажбата на оръжие трябва да получи одобрението на Конгреса и би бил първият подобен договор в мандата на Доналд Тръмп. За последно САЩ сключиха договор за доставка за Тайван през декември 2015 година. Тогава стойността му беше 1,83 млрд. долара и се отнасяше до доставката на две фрегати и противотанкови ракети, припомня Ройтерс.

"Възможно най-скоро ще обсъдим със САЩ покупката, доставката, количествата и други детайли, и ще планираме бюджета", се казва в съобщение на Министерството на отбраната на Тайван по отношение на бъдещата сделка.

Ведомството е категорично, че партньорството между двете страни в областта на сигурността ще доведе до дългосрочна стабилност в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още