IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се отказват от екоразпоредби, за да строят стената по границата с Мексико

Министерството на вътрешната сигурност ще ускори изграждането на гранични бариери и пътища в района на Сан Диего

21:10 | 01.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ съобщи, че ще се откаже от спазването на законите за околната среда и свързаните с тях закони, за да ускори изграждането на стена по границата на Мексико при Сан Диего, предава Ройтерс.

Проектът ще се фокусира върху 24-км участък от границата на изток от Тихия океан. Той ще е част от по-големия проект за стена по цялата граница с Мексико, обещана от президента на САЩ Доналд Тръмп още в кандидатпрезидентската му кампания.

Тръмп смята, че този участък от границата е един отнай-натоварените.

„Този сектор остава област с висока степен на незаконно навлизане и има непосредствена нужда да се подобри сегашната инфраструктура и да се изградят допълнителни гранични бариери и пътища“, посочва се в становището на Министерството на вътрешната сигурност.

Отказът от нормативните изисквания означава, че няма да се прави оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на необходимите съоръжения.

Ведомството ще контролира изграждането на допълнителни бариери, пътища, осветление, камери и сензори по силата на законодателството за нелегалната имиграция.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ има широки правомощия да се отказва от всякакви закони, които биха могли да възпрепятстват бързото изграждане на бариери и пътища. Това право е дадено на министерството със серия законодателни промени.

Данните на ведомството показват, че през миналата година службите са арестували над 31 хил. нелегални имигранти и са конфискували повече от 4 т марихуана и почти 600 кг кокаин в района на Сан Диего.

Камарата на представителите на САЩ през миналата седмица одобри увеличение от 68 млрд. долара във военните разходи през следващата година със законодателство, с което предостави и средства за граничната стена.

В предложението на Тръмп за бюджет за 2018 г. се предлага и изграждането на 51-км стена в долината на Рио Гранде в Тексас, където обаче има и огромна защитена зона. Това притеснява екологични организации, които посочват, че мястото е дом на над 400 вида птици и на и без това намаляващата популация на оцелоти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още