IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси приключиха с леки спадове след новината за руските дипломати

Малко след новината Dow и S&P 500 тръгнаха нагоре, но не успяха да задържат ръста

23:21 | 29.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските борси приключиха с леки спадове в четвъртък, след като САЩ обявиха санкции срещу лица и организации, за които вярва, че са включени в предполагаемата руска намеса в изборите за президент на САЩ, съобщава CNBC.

Dow Jones industrial average и S&P 500 отчетоха ръст малко след новината, но в крайна сметка завършиха на червено.

Не всички обаче смятат, че двете събития са свързани. Според Арт Кашин, директор в UBS, САЩ се нуждае от по-твърда позиция, за да сигнализира трайна геополитическа промяна.

Всичко, което знаем е, че са изгонили 35 дипломати. Трябва да видим дали ще има още санкции, още търговски ограничения“, каза той. “Иначе това няма да повлияе на пазара и всички очакват, че когато Тръмп заема поста – след 23 дни, той може да успокои нещата“.

Белият дом наложи санкции върху девет физически и юридически лица, включително две руски разузнавателни агенции и 4 офицера от основната ѝ разузнавателна служба. Освен това са изгонени 35 руски дипломати и са затворени два руски обекта.

За разлика от Кашин Марк Лушини, главен инвестиционен стратег в Janney Montgomery Scott, не е убеден, че санкциите не са повлияли върху краткото възстановяване на пазара.

Не изгледа като съвпадение, че всяко успокояване на отношенията между САЩ и Русия влияе на пазара, като обемът намалява докато говорим“, каза той.

В късната сутрешна търговия Dow бе на червено, основно заради JPMorgan Chase и Goldman Sachs, които финишираха на дъното на индекса заедно с DuPont.

Междувременно S&P 500 приключи деня с 0,03% надолу. Предишната сесия индексът отбеляза най-големия си дневен спад от 11 октомври, като всички сектори приключиха с понижения.

NASDAQ Composite също завърши с 0,12% надолу, след като затвори с 0,89% по-ниско в сряда.

В същото време други инвеститори се колебаят дали пазарът е приключил за годината или само си поема дъх преди финален спринт.

Това бе бурна година, както от политическа гледна точка, така и на самите пазари, на които имаше движения нагоре и надолу, и хората решиха да приключат рано“, казва Крис Рупки, главен финансов икономист в MUFG Union Bank.

На облигационните пазари американските държавни ценни книжа се понижиха в петък, като доходността по 2-годишните държавни облигации достигна 1,238%, а по 10-годишните – 2,488%.

На валутните пазари щатският долар се търгуваше по-ниско спрямо еврото и достигна двуседмично дъно спрямо йената.

На петролните пазари фючърсите върху американския суров петрол поевтиняха с 29 цента до 53,77 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – с 8 цента до 56,14 долара за барел.

На пазара на суровините фючърсите върху златото за доставките през февруари достигна 1158,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още