IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси приключиха сесията със спадове

Лошото представяне на енергийния сектор допринесе най-много за пониженията

23:23 | 13.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на американските борси приключиха с остри спадове във вторник, най-вече заради енергийния сектор, докато инвеститорите очакват срещата на Федералния резерв на САЩ следващата седмица и следят движението на цените на петрола, съобщава CNBC.

Завърнахме се в света на волатилността, което според мен не е изненадващо, тъй като има опасения около Фед и понижаващите се цени на суровините“, каза Кейт Уорн, инвестиционен стратег в Edward Jones.

Dow Jones industrial average затвори с над 250 пункта надолу, след като преди това се понижи с почти 300 пункта, като Goldman Sachs допринесе най-много за загубите.

Въпросът е в това, че пазарът е в низходящ цикъл“, каза Питър Кардило, главен пазарен икономист във First Standard Financial. “При липсата на макроикономически новини пазарът в момента е обзет от вълна от тревоги“.

S&P 500 отчете спад от около 1,5%, като енергийният сектор се понижи с близо 2,9%, с което поведе губещите сектори. Фючърсите върху американския суров петрол отчетоха понижение от 3% до 44,90 долара за барел, след като Международната агенция по енергетика заяви, че на пазара на петрола ще му е нужно повече време от очакваното, за да се ребалансира. Фючърсите върху петрола сорт Брент също завършиха с 1,26 долара, или 2,61%, надолу до 47,06 долара за барел.

Секторите на стоките, които не са от първа необходимост, на финансовите и на здравните компании пък отчитат спад от началото на годината досега.

Nasdaq също завърши с 1,1% надолу въпреки сериозното поскъпване на Apple.

„Тонът на пазара е несигурен, както е и цяла година“, каза Арт Хоган, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities. “Довчера знаехме какво яде за закуска, обяд и вечеря всеки един представител на Фед. Проблемът тази седмица е, че това вече не важи“.

Централните банкери вече са в период на мълчание, след като някои членове на комисията по паричната политика в понеделник подкрепиха запазване на по-ниските лихвени проценти.

На валутните пазари щатският долар поскъпна спрямо кошница от валути. Еврото бе на ниво от 1,1213 долара, а йената се търгуваше за около 102,7 йени за един долар.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа се доближи до ниво от 0,81%, а на 10-годишните облигации достигна 1,73%.

На пазара на суровини фючърсите на златото с доставка през декември поевтиняха с 1,90 долара до 1323,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още