IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Dow Jones отчетоха първа седмична загуба от месец

Инвеститорите са се отдръпнали от акциите заради спада на цените на петрола и по-слабите данни за пазара на труда в САЩ, според анализатори

23:24 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Със спадове на индексите приключи последната за седмицата сесия на Wall Street заради разочароващите данни за новосъздадените работни места в САЩ.  S&P 500 и Dow Jones записаха първата си седмична загуба от месец насам, пише MarketWatch.

В края на сесията Dow Jones се понижи със 119 пункта (0,15%) до 18 240 пункта. Най-силен натиск върху индекса на “сините чипове” оказаха акциите на United Technologies Corp, които поевтиняха с почти 1,5%, както и акциите на Home Depot и Home Depot, които отписаха съответно 1,44% и 0,95%.

S&P 500 отписа 0,33% до 2 153 пункта, а Nasdaq спадна с 0,27% до 5 292 пункта.

От секторите в състава на широкия индекс на Wall Street положително представяне записаха само компаниите в сектора на здравеопазването и финансовите компании. Всички останали сектори отчетоха спадове, водени от индустриалния сектор.

Американските акции на Deutsche Bank завършиха сесията с повишение заради публикации, че най-големият неинституционален акционер в банката – катарското кралско семейство, обмисля дали да не увеличи дела си в кредитора до 25%, съобщава MarketWatch. В момента фамилията притежава 10% от банката.

Малко след публикуването на новината акциите на финансовата институция поскъпнаха с над 3 на сто, но в последствие компенсираха част от ръста си и на финала на сесията той беше минимален.

Инвеститорите продължават да наблюдават внимателно и цените на петрола. Анализатори коментират пред CNBC, че след като днес петролът поевтиня, както и златото и американските държавни облигации, е нормално инвеститорите да се отдръпнат и от пазара на акции.

Петролът остана на цена близо до границата от 50 долара за барел на фона на подготвяната среща на ОПЕК с Русия като част от Световния енергиен конгрес, който ще се състои в Истанбул. Срещата ще се проведе на 13 октомври, съобщава MarketWatch.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през ноември поевтиняха с 67 цента (1,3%) до 49,77 долара. В Лондон декемврийските контракти на сорта брент записаха спад на цената с 82 цента (1,6%) до 51,69 долара за барел.

Фючърсите на златото записаха най-силния си спад от около 3 години насам, след като поевтиняха за шеста поредна сесия. Загубата за седмицата възлиза на приблизително 5%, изчислява MarketWatch.

Цените на благородния метал бяха нестабилни днес и обърнаха ранната положителна тенденция, след като бяха публикувани разочароващите данни за заетостта в САЩ.

Фючърсите на златото със срок на доставка през декември поевтиняха с 1,1 долара (0,1%) до 1 251,9 долара за унция, след като по-рано през сесията достигнаха ниво от 1 267,6 долара за тройунция.

На валутните пазари доларът поевтиня в днешната сесия след публикуването на данните за новосъздадените работни места в САЩ. Доларовият индекс, който отчита динамиката на зелените пари спрямо 6 основни валути, се колебаеше днес между интрадневен връх от 97,19 до интрадневно дъно от 96,40. Накрая той претърпя минимален спад от 0,1% до 96,40.

Спрямо японската валута доларът се търгуваше на ниво от 103,34 йени в сравнение със 103,96 йени късно снощи. Еврото се разменяше за 1,1154 долара късно днес спрямо 1,1134 долара късно снощи в Ню Йорк. Най-ниското достигнато ниво на еврото в тази сесия беше 1,1104 долара за 1 евро, а най-високата – 1,1205 долара за 1 евро.

Британският паунд компенсира донякъде спада си, като се котираше на ниво от 1,2380 долара спрямо 1,2352 долара късно снощи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още