IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадовете на Wall Street показват, че Тръмп е разочаровал инвеститорите*

Тръмп нападна фармацевтичната индустрия и това прати акциите на биотехнологичните и здравните компании на червена територия

18:27 | 12.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси се търгуват със спадове, съобщава CNBC. Пониженията отразяват разочарованието на инвеститорите от първата пресконференция на Доналд Тръмп, която се проведе в сряда.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа спад от 145 пункта, като Goldman Sachs натежава най-много.

Широкият измерител S&P 500 изтри около 0,9% от стойността си, като най-незадоволително се представят секторите на информационните технологии и финансовите компании.

Технологичният бенчмарк Nasdaq се понижава с над 1%.

Пресконференцията на Доналд Тръмп от сряда не беше нещото, което инвеститорите искаха да чуят: реторика за протекционизъм без особено приятелско отношение към пазарите“, казва Крег Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda.

Тръмп нападна фармацевтичната индустрия и това прати акциите на биотехнологичните и здравните компании на червена територия. Освен това новоизбраният президент не предостави детайли за ключовите си политики: данъчна реформа, дерегулация в някои сектори и фискални стимули.

Т.нар. активи убежища като златото поскъпнаха и ценният метал се търгува на ниво 1 202,85 долара за тройунция.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 1,4% до 52,98 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент добавя 1,65% към стойността си до 56,01 долара за барел.

В сферата на макроикономиката заявките за помощи при безработица се повишиха леко - с 10 хил. до сезонно изгладени 247 хил. през седмицата, приключила на 7 януари.

Доларът поевтиня, като едно евро се обменя за 1,0659 долара, а курсът на йената е 113,93 йени за долар.

По-късно днес се очаква изказване на Джеймс Булард, председател на Федералния резерв на САЩ за Сейнт Луис, както и на Робърт Каплан, председател на Фед за Далас. След това изказване ще има и Джанет Йелън, която е председател на институцията.

*Данните са актуални към 18:15 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
Доналд патока се посра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още