IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният Nasdaq приключи със спад за пръв път през 2017 г.

Всички основни индекси отчетоха понижения, сигнализирайки разочарованието на инвеститорите от първата пресконференция на Тръмп

23:13 | 12.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на американските борси се понижиха в четвъртък, сигнализирайки разочарованието на инвеститорите от първата пресконференция на новоизбрания президент Доналд Тръмп от юли насам, съобщава CNBC. В същото време Wall Street се подготвя за началото на сезона на отчетите.

Мисля, че смекчаваме някои от движенията, които видяхме през последните няколко седмици и това е добре“, каза Арт Хоган, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities. “Взехме предвид [в оценките] много добри новини, сега се нуждаем от подробности по политиките“.

Dow Jones industrial average затвори с понижение от около 65 пункта, като Goldman Sachs и Walt Disney допринесоха най-много за загубите. Най-големият спад на индекса през деня бе от над 180 пункта.

S&P 500 също се понижи с около 0,2%, като финансовият сектор поведе губещите със спад от 0,7%. Върху финансовия сектор натежаха най-много банковите акции, като SPDR S&P Bank ETF (KBE) приключи с 1,3% надолу.

Nasdaq composite затвори с понижение за пръв път тази година, макар и леко - 0,29%.

Пазарът отново пое нагоре след изборите заради перспективите за по-ниски корпоративни и физически данъци, разходи за инфраструктурата и други мерки“, каза Ърни Сесилия, главен инвестиционен директор в Bryn Mawr Trust. “Но подробностите и графикът на споменатите политики също са много важни“.

По време на пресконференцията Тръмп нападна фармацевтичната индустрия и това прати акциите на биотехнологичните и здравните компании на червена територия. Освен това новоизбраният президент не предостави детайли за ключовите си политики: данъчна реформа, дерегулация в някои сектори и фискални стимули.

Т.нар. активи убежища отчетоха ръстове в четвъртък, като фючърсите на златото за кратко преминаха границата от 1200 долара за тройунция – ключово техническо ниво. В крайна сметка те не успяха да задържат ръста си и приключиха на равнище от 1196,4 долара за тройунция.

Цените на американските държавни ценни книжа също се повишиха. В резултат на това доходността по 10-годишните държавни облигации се понижи до 2,35%, а на двегодишните ДЦК – до 1,17%.

На валутните пазари щатският долар се понижи с 0,6% спрямо кошница от валути, еврото се доближи до ниво от 1,062 долара, а йената – до 114,6 йени за долар.

На пазара на суровини цените на петрола се вдигнаха за втори пореден ден, подкрепени от новините, че ключови страни членки на ОПЕК са започнали да намаляват производството си. Американският суров петрол се повиши със 76 цента, или 1,5%, до 53,01 долара. Фючърсите върху сорта Брент също се вдигнаха с 98 цента, или 1,8%, до 56,08 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още