IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Нещата в ООН ще бъдат различни след 20 януари 2017 г.

САЩ се въздържа и така допусна резолюция на Съвета за сигурност на ООН срещу заселническата политика на Израел

08:56 | 24.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: архив Ройтерс

Нещата в ООН ще бъдат различни след стъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. Това обещава самият той в своя Twitter акаунт.

 

Неговият коментар е свързан с гласуваната от ООН резолюция, която призовава Израел да спре политиката по заселничеството на Западния бряг, пише Ройтерс. Съветът за сигурност на организацията подкрепи резолюцията късно снощи.

САЩ се въздържаха при гласуването и така резолюцията беше приета, допълва агенцията.

И Доналд Тръмп, и израелските власти призоваваха Белия дом да наложи вето на предлаганата резолюция. За отиващия си президент Барак Обама обаче политиката, която води Израел подкопава шансовете за постигане на мирно споразумение.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства решението на Съвета за сигурност, а представителят на Русия в организацията Виталий Чуркин вече призова "Израел да спазва международното право".

От администрацията на израелския премиер Бенямин Нетаняху определиха резолюцията като "срамна и антиизраелска" и заявиха, че няма да спазват записаното в нея.

Ходът на Барака Обама наруши дългогодишната традиция САЩ да защитават действията на Израел, коментира още Ройтерс. Тел Авив получава годишно над 3 млрд. долара от САЩ под формата на военна помощ.

Пет държави имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН и така да блокират решенията му - САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още