IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на Wall Street започва на червена територия*

Петролът също поевтинява, но цената се задържа над 50 долара за барел

17:50 | 13.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси записват спадове, като нагласите на инвеститорите бяха повлияни от слаби данни за китайския износ и все по-голямата вероятност за повишаване на лихвените проценти през декември, съобщава CNBC.

Износът от Китай се понижава с 10% през септември в доларово изражение, а вносът записва спад от 1,9%.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с около 150 пункта, като Goldman Sachs натежава най-много. Широкият индекс S&P 500 записва спад от около 1%, а най-незадоволително се представя финансовият сектор с над 1,5-процентово понижение. Спадът при технологичния бенчмарк Nasdaq също е около 1%

„Слабата глобална търговия не бива да изненадва никого, но тези данни със сигурност подчертават още повече каква е ситуацията“, казва Питър Буквар, главен пазарен анализатор в The Lindsey Group.

“Всичко сочи, че пазарите очакват повишаване на лихвите от страна на Фед”, посочва Питър Кардийо, главен пазарен икономист във First Standard Financial. Той отбелязва още, че доходностите по държавните облигации се повишават, поскъпва и доларът. Според фючърсите върху федералните фондове вероятността през декември да има затягане на паричната политика е около 65%.

Все пак доходностите отслабиха ралито си. Двегодишните облигации са с 0,843% доходност, а 10-годишните – с 1,734% доходност.

В сферата на макроикономиката броят на американците, подали молби за помощи при безработица, се задържа на 43-годишно дъно.

В сряда Американският петролен институт обяви, че резервите в САЩ са се повишили през миналата седмица с 2,7 млн. до 470,9 млн. барела. Това е първият ръст в запасите след пет поредни седмици понижения. Данните на Администрацията за енергийна информация се очакват в 18 часа българско време.

Американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент се търгуват с леки изменения на червена територия на нива съответно 50,20 долара за барел и 51,84 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,57% до 1 261 долара за тройунция.

Инвеститорите следят и сезона на отчетите, като в петък резултатите си ще обявят инвестиционните банки JPMorgan Chase, Citigroup и Wells Fargo.
 
*Данните са актуални към 17:30 часа българско време.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още