IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон предупреди, че отношенията с ЕС са под заплаха след решението за Apple

Представител на американската държавна хазна предупреди, че решението „заплашва да подкопае духа на икономическото партньорство между САЩ и ЕС"

22:47 | 30.08.16 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) поиска от Apple да плати 13 млрд. евро (14,5 млрд. долара) заради данъчни измами в Ирландия, което провокира бързи и гневни изявления от страна на администрацията на американския президент Барак Обама и законодателите в Конгреса, възраждайки отново призивите за международна данъчна реформа, пише Ройтерс.

Американското финансово министерство, което налага федералната данъчна политика, предупреди, че икономическите отношения между САЩ и ЕС биха могли да бъдат засегнати от днешното решение на ЕК. Критиците в Конгреса осъдиха този ход като недостойна и безпринципна стъпка за придобиване на пари.

Не става ясно какво може да направи Вашингтон, за да противодейства на решението на регулаторния орган на ЕС, който по-рано днес обвини американската технологична компания в незаконна държавна помощ по смисъла на данъчно споразумение с Ирландия, като постанови, че Apple трябва да плати дължимите данъци заедно с лихвите.

Анализатори смятат, че този ход може да добави ново измерение в дебата за данъчната реформа на фона на данните, че американски компании укриват корпоративни печалби за над 2,1 трлн.долара, за които не плащат данъци в САЩ.

Сумата, която ЕК поиска да бъде платена, е около 40 пъти по-голяма от тази, наложена на онлайн търговеца на дребно Amazon и веригата за бързо хранене McDonald's, заподозрени за намиране на данъчни убежища в Люксембург. В същото време от веригата кафенета Starbucks беше поискано да плати повече от 30 млн. евро на холандското правителство.

Apple и Ирландия заявиха, че ще обжалват решението.

Представител на американската държавна хазна предупреди, че решението „заплашва да подкопае чуждестранните инвестиции, бизнес климата в Европа, както и важния дух на икономическото партньорство между САЩ и ЕС”.

Председателят на Комисията по финанси в американския Сенат Орин Хач заяви, че депутатите ще разгледат решението на ЕС, но предупреди, че то е в противоречие с международните стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Кой пък ти сложи плюс бе , хахо , на тия бисери...направи си сам , а откачалка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
хм, може ли Китай да произвежда повече от САЩ, а САЩ да са 4-ри пъти по ГОЛЯМА ИКОНОМИКА ОТ ТАЗИ НА ЕВРОПА !!!! А ЮАНЪТ ДА Е 6 -ПЪТИ ПО ЕВТИН ОТ ДОЛАРА, И КУРСА НА КИТАЙ ДА НЕ Е СВОБОДЕН, А В РАМКИТЕ НА КУРСА НА УПРАВЛЕНИЕ НА ТОТАЛИТАРНА ПАРТИЯ??? КОЯТО ПЪК СЕ ЧУДЕЛА, КАКВО ЩЯЛА ДА ПРАВИ С МНОГО НОВИ МИЛИОНЕРИ В КИТАЙ!!!??? Докато не се реши проблема с скъпият юан, няма оправия за цял свят.!!!! Там е проблема!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Китай се репчи на САЩ, но го прави спокойно и силно по китайски! Например, по време на олимпийските игри в Китай, нали имаше едни опит за социални размирици в Китай, и нещеш ли, последваха масови протести на китайски граждани по целия свят (със самолети ги разнасяха от столица на столица да протестират и скандираха с такъв патос Чайна, че западноевропейските полицаи не смееха да арестуват за нарушаване на трафика). Или друго, като се запали една фабрика преди време в Китай, на следващият ден случайно се запалва и в САЩ. Или трето, по време на интервю в Давос, в самото начало американски анализатор започна с обвинение срещу Китай, на което китаецът отговори едва в самия заключителен край така силно, че водещата трябваше да даде извънредно думата на американеца да се извинява. Всъщност, примери много, ... , а китайците имат и огромна разрастваща се диаспора в САЩ, но не и обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
"Както казах, направо да предоставят такива права и на останалите американски компании и да няма недоволни..."Ти платения поммияр , ако живееш в америка какъв *** търсиш тука...ако пък живееш тука си затваряй плювалника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Amsterdamm, *** ***, нищо не става от тебе, долна твар, ще ми триеш мненията заради *** ти торанага, ти нормална ли си бе насекомо долно?Тя е лезбийка , ама може и да е *** , щото то там у задния двор сичко е мешана салата...маранди е триполов , тъй че не се чуди !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Поне аз не помня Китай да се е репчил на САЩ(а и обратното). Дори когато американски разузнавателни самолети облитат спорни острови, считани от Китай за негови пак не се репчат. Китай изнася в САЩ стоки за над 500 млр долара годишно. Да се репчат на основният си търговски партньор могат само Русия и Турция. И след 6 месеца пак се целуват, но това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
И това е само началото! Не случайно задокеана така бързат с разпалването на новата голяма война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Що одите чак в Ирландия и Америка да дирите данъци? Е ви Бургас, та "Лукойл". Плаща ли данък печалба? Нееееееееееее!!! Щипва ли ДДС и акциз? Даааааа!!! Ама къде по-модерно е да се плюнчите с ябълки. PS Някой във форума беше проследил собствеността на "Лукойл" и беше сметнал, че по-голямата част от собствеността е на Ротшилдови. Не е русофобия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"Като не искат да плащат данъци ако обичат да не продават на пазара на ЕС."Стига глупости! Това си е чиста политическа поръчка на тема TTIP. Там е заровено кучето и от много отдавна се чудят как да се дръглят, за да получат преимущество в преговорите... ту едните ту другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
охоо ама то и така ли можело??!)) айде сега като са ан вълната да одрусат и другите американски компании за данъчни измами.че то да не е само един фолксваген и тойотата дето да ги доят американските дудуци ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още