IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street покори нови рекордни върхове

Водещите индекси на борсите отвъд Океана записаха ръст от 10% след избора на Доналд Тръмп за президент

23:31 | 21.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новата търговска седмица започва с поредни рекорди за водещите индекси на фондовите пазари в САЩ. В понеделник борсите в страната останаха затворени заради Деня на президентите.

Подкрепа на търговията оказаха новите назначения на американския президент Доналд Тръмп, както и добрите данни във финансовите отчети на компаниите, пише CNBC.

В понеделник Тръмп посочи ветеранът от Ирак и Афганистан Ейч Ар Макмастър за свой съветник по националната сигурност. Това назначение беше оценено като добро за пазарите.

На борсите отвъд Океана последва истински рейд след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Инвеститорите залагат, че новата администрация в Белия дом ще предприеме редица данъчни облекчения за бизнеса. От ноември 2016 година досега водещите индекси на фондовите пазари записаха ръст от 10 на сто. 

Dow Jones записа ръст от 0,58% до точно 20 743 пункта. Това е поредният рекорд за индекса на сините чипове, който повишава стойността си за осма поредна сесия, изчислява Market Watch.

Сред големите печеливши днес са търговците Home Depot и Wal-Mart. Акциите на Wal-Mart поскъпнаха с 3% до 71,45 долара за брой, след като компанията съобщи добри новини в своя финансов отчет за последните три месеца на 2016 година.

S&P 500 финишира с ръст от 0,6% до рекордните 2 365,38 пункта. Подкрепа на широкия бенчмарк оказват енергийния сектор и недвижимите имоти. За технологичният Nasdaq ръстът днес е в рамките на 0,47 на сто до новия си исторически връх от 5 865,95 пункта.

Цената на петрола загуби инерцията си, регистрирана по-рано през деня, но въпреки това финишира с ръст от около 1%. Оживление на петролните пазари носи очакването на ОПЕК, че ограниченията ще успеят. Пазарни анализатори обаче предупредиха, че петролната индустрия в САЩ може да блокира опитите на петролния картел да балансира пазара.

Лекият суров петрол затвори търговията с цена от 54,33 долара за барел. Европейският сорт Brent достигна до цена от 56,66 долара за барел.

Стойността на щатския долар се повиши до най-високото си ниво за последните пет седмици. На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0545 долара, спрямо 1,0609 долара в понеделник. Британският паунд се търгува за 1,246 долара, спрямо 1,2471 долара.

Цената на златото се понижи с 0,1% до 1 238,90 долара за трой унция. Укрепването на щатския долар ограничи покупките на ценния метал. Спадът обаче е удържан от несигурността, която изпитват инвеститорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още