IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще налага глоби за фалшиви новини в социалните мрежи

Принципът на свободното слово не може да се използва за защита на клеветничеството, твърди министърът на правосъдието Хайко Маас

11:07 | 19.12.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия възнамерява да предприеме драстични мерки спрямо фалшивите новини във Facebook (и не само), като принуди социалната мрежа да се саморегулира, за да не допуска подобни практики.

„Германските съдии и прокурори трябва да имат възможността да се справят веднага с фалшиви новини, разпространявани чрез социални медийни платформи като Facebook“, заяви германският министър на правосъдието Хайко Маас в интервю, публикувано в неделя.

Маас, социалдемократ в консервативната коалиция на канцлера Ангела Меркел, нееднократно предупреди технологичната компания от САЩ да спазва законите срещу клевета в Германия, които са по-строги, отколкото тези в родината ѝ. Той заяви пред вестник Bild am Sonntag, че принципът на свободното слово не може да се използва за защита на клеветничеството. 

"Клеветата и злонамерените клюки не са обхванати от принципа за свободата на словото", каза Маас само дни, след като други високопоставени правителствени служители заявиха, че ще има ново законодателство, което да се справя с "речта на омразата" и фалшивите новини във Facebook и други социални медийни платформи.

В петък лидерът на парламентарната група на консерваторите на Меркел Фолкер Каудер заяви, че правителството иска да представи нов законопроект в началото на 2017 г., който ще изисква от социалните медийни фирми да разкрият местни офиси за правна защита, за да реагират по-бързо на оплакванията. Те трябва да са на разположение 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Освен това социалните мрежи са изправени пред съвсем реалната възможност да бъдат глобявани за всяка новина, съдържаща реч на омразата или фалшива информация. Тази законова мярка ще се отнася за всички други социални мрежи, които допускат и не се справят с този тип нежелана информация.

Ако след извършване на проучването социалните мрежи не изтриват съобщението, което нарушава правилата, в рамките на 24 часа, ще има индивидуални глоби в размер до 500 хил. евро. Освен това, по искане на засегнатите лица, трябва да има и някаква форма на възмездие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
ние глобите ще си ги платиме, ама на теб акъл как ще ти налеят незнам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
barbaron
преди 7 години
Глоби не е достатъчно за тия, коментирали преди мен :)Гилотина е необходима :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
От всички страни лъжат. Това е оптимална политика в отровена среда.Хубавото е, че истината е по средата между 'всичките гледни точки'.. и ако умееш да четеш и едните и другите горе-долу придобиваш идея за реалността.Нещобройковците от всичките статистически институти са просто друго ниво на системата :-)Иначе ето как се 'вдига' графика, ако няма друг начин: https://***.theguardian.com/business/2014/jun/10/accounting-drugs-prostitution-uk-economy-gdp-eu-rulesПо интересното е "On paper the economy is
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
mathematician
преди 7 години
Имаше една новина че бившия външен министър (Николай Младенов) бил приел исляма. Същата спретнаха и на Ален Жюпе - че приел исляма и се казвал вече Али.:) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Правосъдието вече е на улицата. Да не се мръщят на терористите... те са следствие, зад което си има съвсем рационална причина..Тъжно, доста тъжно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
"фалшива информация"Как се доказва това? Кой отсъжда дали е фалшивикат или истина? Възможно ли е в Германия едно нещо да е лъжа, а в България същото - истина?Съдът? Муахаха :-) се превръща в "министерство на истината"? Както в България, така и в Германия има недосегаеми #КОЙчовци, които редят тестето с картите, само че там Институцията е силна, и дори по-силно контролирана от колкото в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още