IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата пресконференция на Тръмп след изборите подпали социалните мрежи

Над 80 хил. туита с хаштага #TrumpPressConference бяха генерирани по време на събитието

17:33 | 12.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В първата си пресконференция след изборите за президент на САЩ на 8 ноември избраният за нов държавен глава Доналд Тръмп успя да предизвика истински пожар в социалните мрежи в сряда с коментарите си, включително с острите си критики към пресата и защитаването на идеята си да затопли отношенията с Русия, предава Ройтерс.

Пресконференцията, която се проведе в лобито на неговия небостъргач Trump Tower в Манхатън, включва няколко акцента, които набраха бързо популярност, като размяната на реплики с репортер, когото Тръмп обвини в публикуването на „фалшиви новини“.

"Няма да ви дам възможност за въпрос“, заяви Тръмп на журналист от CNN. Медията включи в свой материал информация, че новоизбраният президент е бил информиран от американските разузнавателни служби за твърденията, че руски агенти са имали компрометираща информация за него.

"Вие сте фалшивите новини!“, заяви Тръмп на репортера, а думите му директно отекнаха в Twitter.

Коментарът на Тръмп, че репортерите са „единствените, които се интересуват“ от това дали той е представил данъчната си декларация, доведе до генерирането на 165 хил. туита по време на сесията. Потребителите в социалните мрежи призоваха другите да споделят въпроса също, ако не са репортери и все пак се интересуват от този въпрос.

В Русия хаштагът #TrumpPressConference беше сред топ темите по време на пресконференцията, както и няколко часа след това.

"Ако Путин харесва Доналд Тръмп, смятам това за актив, а не за пасив, защото имаме ужасни отношения с Русия“, заяви Тръмп, който поема поста на 20 януари.

Американските разузнавателни служби заявиха, че Русия стои зад хакерска кампания, която е имала за цел да помогне на Доналд Тръмп да спечели изборите срещи Хилари Клинтън.

По време на продължилата един час пресконференция, на която присъстваха около 250 репортери, бяха написани около 80 хил. туита от хора по цял свят, ползвали хаштага #TrumpPressConference.

14% от публикациите бяха добре настроени към Тръмп, 63% - неутрални, а 23% - негативни, според компанията за дигитален маркетинг Amobee.

Силни реакции в социалната мрежа предизвикаха и коментарите на Тръмп във връзка със стената, която той обеща да изгради на границата между САЩ и Мексико и желанието му Мексико да плати за нея.

Той заяви, че няма да чака преговори с Мексико, преди да започне строителството. В отговор бившият мексикански президент Висенте Фокс заяви: „Нито днес, нито утре, никога Мексико няма да плати за тази глупава стена“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още