IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Snap e избрала Morgan Stanley и Goldman Sachs за водещи поематели при IPO-то

JPMorgan Chase & Co., Deutsche Bank AG, Allen & Co., Barclays Plc и Credit Suisse Group AG също ще се включат като поематели

09:53 | 13.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компанията майка на популярната услуга Snapchat е избрала вече банкери за своето първично публично предлагане (IPO), което може да оцени фирмата на над 25 млрд. долара и може да е факт до март, предава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc. ще водят предлагането и са били уведомени за своята роля в началото на тази седмица, казват източниците, които не искат да бъдат назовани, защото информацията не е публична.

JPMorgan Chase & Co., Deutsche Bank AG, Allen & Co., Barclays Plc и Credit Suisse Group AG също ще се включат като поематели, поясняват източниците. 

Snapchat, която наскоро промени своето корпоративно име на Snap Inc., има приложение за споделяне на селфита и видео клипове, гледане на видео новини и чат с приятели. Тя има повече от 150 милиона дневно активни потребители и има за цел да генерира повече от 350 млн. долара от рекламни приходи през тази година, в сравнение с 59 млн. долара през 2015 г., поясняват хора, запознати с плановете. Тъй като приходите на компанията са по-малко от 1 млрд. долара, по американските закони подадените за IPO документи се третират поверително от американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси.

Snap, която бе оценена на 18 млрд. долара от частните инвеститори след последния си кръг на финансиране, ще осъществи най-голямото IPO на социална медия след това на Twitter Inc. през ноември 2013 г. Освен това ще представлява най-голямото първично публично предлагане на технологична компания след листването на китайската компания за електронна търговия Alibaba Group Holding през 2014 г. 

Компанията планира да стане публична, въпреки че други големи стартъпи, като Uber Technologies Inc. и Airbnb Inc. планират повече време, преди да поемат по тази стъпка, като вместо това привличат частен капитал или заемат пари.

Morgan Stanley поема водеща роля, след като банката организира кредитна линия за Snap през септември. Мери Рити, говорител на Snapchat, отказа да коментира темата, както и представители на Goldman Sachs и Deutsche Bank. Представители на Morgan Stanley, JPMorgan, Barclays, Allen & Co. и Credit Suisse не са открити за коментар.

Слуховете се появяват в момент, в който акциите на технологични компании като Square и Box, които станаха публични преди две години, се търгуват на цена под тази от IPO-то им.

Оценката на Snapchat нарасна през последните няколко години, след като компанията добави възможности за реклама и спонсорирано съдържание в своята платформа. Компанията е заявила на инвеститорите, че очаква 1 млрд. долара рекламни приходи за 2017 г., твърдят източници, запознати с въпроса. 

Компанията генерира 3,1 млн. долара приходи от реклама за първите 11 месеца на 2014 г. според финансови документи от миналата година.

Очакванията са, че Snapchat ще има 58,6 млн. потребители в САЩ до края на 2016 г. , а този брой се очаква да скочи с 13,6% до 66,6 млн. до следващата година според компанията за проучвания eMarketer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още