IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи се провалиха с фалшивите новини за атаката в Лас Вегас

Междувременно атаката от неделя се оказва най-тъжният ден, записан в Twitter, по данни на Hedonometer

09:50 | 04.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Интернет гигантите Facebook, Google и Тwitter са допуснали статия с невярна информация за извършителя на масовото убийство в Лас Вегас в неделя вечерта и са я включили като резултат в търсачки, предаде Ройтерс.

Статията била публикувана първоначално в социалната мрежа 4chan, в която участват потребители от американската десница, наричана Alt-Right. В нея било назован убиецът, но името било различно от Стивън Падък - истинския извършител на престъплението, в което бяха избити 59 души и ранени над 500. В статията освен това се твърдяло, че той е симпатизант на демократите, но това се отнасяло за грешно посочения "убиец".

След като американски медии забелязали, че статията на 4chan е включена в резултатите на търсачките, Facebook, Google и Тwitter я премахнали. След няколко часа статията на 4chan бе свалена, съобщи Google в писмо, изпратено вчера до AFP. "Тя не е трябвало да се появява никъде като резултат в търсачки и ние ще направим нови подобрения, за да не допускаме повече такива неща в бъдеще", се казва в писмото на Google.

Откакто големите интернет компании въвеждат мерки, за да не допускат публикации, съдържащи омраза и расизъм, редица алтернативни социални мрежи, като платформите 4chan и Gab, привличат голям брой последователи на Alt-Right.

Междувременно атаката от неделя се оказва най-тъжният ден, записан в Twitter, според данни на Hedonometer -  инструмент, който измерва настроенията в платформата.

Барометърът, който измерва щастието на милиони потребители на Twitter въз основа на техните постинги, показа средно ниво на щастие от 5,77 пункта в понеделник след най-смъртоносната масова стрелба в съвременната история на САЩ по време на фестивал в Лас Вегас.

Предишното рекордно ниско ниво бе 5,84 в деня на друго масово убийство в Орландо, Флорида, при което бяха убити най-малко 49 души и ранени повече от 50 през миналата година.

Третият най-тъжен ден за Twitter бе 9 ноември 2016 г., ден след като Доналд Тръмп беше избран за президент на Съединените щати, показва Hedonometer. Барометърът отчита на този ден стойност от 5,87 пункта.

Най-щастливият записан ден в Twitter е Коледа през 2008 г., когато дневният резултат възлиза на 6,36. Инструментът проследява настроението в Twitter от 2008 г. насам.

Hedonometer е изобретен от Питър Додс и Крис Данфорт, математик и компютърен специалист от Центъра за модерни изчисления към Университета във Върмонт. Той засича изречения, които започват с "Чувствам се" или "Чувствах се" и генерира резултат за щастие за постинга. Всеки пост получава резултат от 1 до 9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още