IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг дарява близо 1 млрд. долара

Silicon Valley Community и Breakthrough Prize in Life Science ще получат 18 млн. акции на Facebook

12:54 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зукърбърг бе сред топ дарителите на 2012 г.&nbsp;<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Зукърбърг бе сред топ дарителите на 2012 г.  Снимка: Ройтерс

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг дарява почти 1 млрд. долара. Той е предоставил 18 млн. от своите акции в компанията си на фондацията Silicon Valley Community и организацията Breakthrough Prize in Life Science, съобщава Los Angeles Times в онлайн изданието си.

При цена на акциите от около 55 долара за брой в момента, това прави около 990 млн. долара, а фондацията от своя страна заяви, че това е най-голямото дарение, което някога е получавала. 

Silicon Valley Community ще разпредели парите за различни свои кампании и други неправителствени организации. Обикновено тя се фокусира върху подпомагането на хора в пострадали от бедствия райони, но паралелно с това създава разнообразни инициативи и филантропски програми. В нея могат да участват корпорации и отделни личности.

Организацията Breakthrough Prize in Life Sciences е основата от Зукърбърг и съпругата му Присила Чан, от съоснователя на Google Сергей Брин и от още няколко известни личности от сферата на технологиите и науката. Всяка година тя награждава учени, които са постигнали впечатляващи открития с идеята да се стимулира развитието на науката и интересът към нея. 

Това не е първият път, в който Зукърбърг дарява средства на Silicon Valley Community Foundation. Година по-рано той отново подари акции на организацията, но по онова време те имаха стойност от около 500 млн. долара.

Този ход идва почти едновременно с решението на главния изпълнителен директор да продаде 41,4 млн. акции на стойност около 2,3 млрд. долара, за да плати данъци.  Продажбата на ценните книжа ще редуцира дела на Зукърбърг в компанията до 56,1% от 58,8%, става ясно от документите, подадени в пазарния регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още