IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi, BMW и Daimler придобиват Nokia Here за 2,5 млрд. евро

Трите германски компании планират да поканят и други производители да участват в управлението на картографската услуга

20:48 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Audi, BMW и Daimler придобиват Nokia Here за 2,5 млрд. евро

Германските автомобилостроители Audi AG, BMW AG и Daimler AG постигнаха принципно споразумение за придобиване на дигиталната картографска услуга Nokia Here за малко повече от 2,5 млрд. евро, посочва пред The Wall Street Journal запознат с въпроса източник.

За последно Nokia водеше преговори единствено с германските производители на коли относно продажбата на компанията, чието развитие се очаква да е основата на самоуправляемите превозни средства, както в бъдещите автомобилни системи за безопасност.

Audi, BMW и Daimler възнамеряват да закупят всички акциите на Nokia Here и след това да поканят други международни производители на автомобили да заемат дялове в дружеството, посочва още източникът.

"Целта винаги е била да се стартира услуга като отворена платформа за всички", казва лицето. "Окончателното подписване (на споразумението – бел. ред.) може да се случи в следващите няколко дни".

От Nokia отказаха коментар по темата.

Германските производители на автомобили успяха да се преборят с конкуренцията на технологичната компания Uber, който отпадна от наддаването преди няколко седмици, както и с няколко частни капиталови инвеститори.

Бизнесът с дигитално картографиране се очаква да расте бързо, казват анализатори, като производителите на автомобили се готвят да продават самоуправляеми превозни средства около 2020 г.

В момента секторът е доминиран от Nokia Here, холандската картографска група TomTom и картографските услуги на Google. Nokia Here държи пазарен дял от около 80%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още