IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата е сключила 258 договора за доставка на софтуер и хардуер през 2016 г.

За три години в електронното управление на страната са вложени 168,7 млн. евро

14:00 | 26.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общо 258 договора за доставка на софтуер, ИТ хардуер и услуги по Закона за обществените поръчки (ЗОП) са подписали държавни ведомства през 2016 година, съобщава блогът Технологичният бизнес в България. Данните са резултат от XVII поредно годишно изследване на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Лидер в стойността на възложените договори за доставка на хардуер, софтуер и ИТ услуги по ЗОП през миналата година неочаквано е Министерството на образованието и науката, следвано от Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“.

ИТ компанията, спечелила най-много пари от ИТ договори по ЗОП в България, за 2016 година има 10% дял от стойността на всички договори, като за предходната 2015 г. е била осма с едва 3% дял.

Най-много пари по ЗОП през 2016 г. са инвестирани в софтуер, следвани от ИТ услугите и накрая е хардуерът. Годината обаче се оказва сравнително слаба по отношение на парите и е на петгодишен минимум като средства.

За 2014, 2015 и 2016 г. преките и косвени инвестиции на правителствени и държавни институции в България в електронно управление на страната са в размер на 168,7 млн. евро.

Шест са световните корпорации в ИТ търговете по ЗОП в България с водещи позиции през изследвания период - американските Cisco, Hewlett Packard, IBM, Microsoft, Oracle и германската SAP. За директна доставка на техни продукти и услуги са подписани 134 договора на стойност 78,5 млн. евро.

За 17-годишния период на изследването безспорен водач по инвестиции в информационни технологии в България по ЗОП остава Министерството на финансите със 124,4 млн. евро, следвано от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Да се смята, че купуването на компютри и софтуер като счетоводна програма, е инвестиция в информационни технологии е също като да се смята, че купуването на химикалки е инвестиция в писането на романи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още