IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP придобива облачната компания Concur за 8,3 млрд. долара

Сделката е най-голямата в историята на германския софтуерен гигант и се нарежда сред 10-те най-мащабни в софтуерната индустрия

15:04 | 19.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SAP придобива облачната компания Concur за 8,3 млрд. долара

Германският софтуерен гигант SAP настъпва в корпоративния бизнес и иска да придобие американския софтуерен концерн Concur Technologies CNQR за около 8,3 млрд. долара, пише Wall Street Journal.

Акционерите на Concur ще получат по 129 долара за акция, което представлява премия от 20% спрямо пазарната цена на книжата на компанията, които затвориха при 107,80 долара в сряда. SAP ще използва кредитни инструменти на стойност до 7 млрд евро за финансирането на придобиването, както и за други разходи свързани с него и за рефинансирането на свои дългове.

Сделката е най-голямата в историята на SAP, измествайки придобиването на Sybase за 7,1 млрд. долара през 2010 г. Купуването на Concur се нарежда и сред 10-те най-големи софтуерни сделки, показват данни на Dealogic.

Сделката е поредната, в която голяма софтуерна компания придобива бързо разрастващ се конкурентен „изчислителен облак“. 

Базираната в Белвю, щата Вашингтон, Concur има повече от 25 милиона активни потребители в над 150 страни по света. Тя е водещ доставчик на софтуер за управление на пътувания и разходи на служителите на компаниите. Concur продава различни версии на своя софтуер, предназначени за малкия бизнес, държавния сектор и др., като предлага и аналитични услуги. Сред нейните главни конкуренти са IBM, Oracle и Apptricity.

Компаниите с облачен софтуер се разрастват по-бързо от своите конкуренти благодарение на лекотата, с която техният софтуер може да бъде подновен и на по-ниските разходи за интеграция. 

От корпоративна гледна точка придобиването на Concur ще даде възможност на SAP да диверсифицира допълнително бизнеса си. Като част от същата стратегия преди време компанията купи за 3,4 млрд. долара SuccessFactors, която прави облачен софтуер.

Бордът на директорите на Concur се е съгласил на сделката, като тя подлежи на одобрението на акционерите и на регулаторите. Очаква се да бъде финализирана през четвъртото тримесечие на 2014 г. или през първото на 2015 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още