IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber въвежда възможност за бакшиши за шофьорите

Засега тази опция е възможна в три града в САЩ, до края на юли ще е налична в цялата страна

17:22 | 21.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броени часове преди да стане ясно, че главният изпълнителен директор на американския стартъп за споделени пътувания Uber Травис Каланик е подал оставка под натиска на инвеститори, компанията му прави сериозен жест към шофьорите си, засега поне само в САЩ.

За първи път в приложението се предвижда възможността за даване на бакшиш за шофьора. Иновацията бе въведена първоначално във вторник в Хюстън, Сиатъл и Минеаполис, а до края на юли трябва да е налична във всички щати, предава Ройтерс.

В действителност и досега всеки един клиент можеше в края на пътуването да даде допълнително пари на шофьора си, но това, за разлика от конкурентната услуга Lyft или такситата, не бе предвидено като опция. Шофьорите настояваха отдавна за тази опция, но самият Каланик бе противник на идеята. 

Uber се опитва да подобри отношенията си с шофьорите, особено след като стана ясно, че в Ню Йорк те систематично получават твърде малък дял от цената на пътуванията. 

Каланик, който наскоро загуби майка си при инцидент с лодка, си взе безсрочен отпуск, след като в хода на вътрешнофирмено разследване се появиха упреци за сексизъм и дискриминация в компанията, а стартъпът реши да предприеме сериозни промени, част от които орязват правомощията на Каланик.  

Малко по-късно стана ясно, че Каланик подава оставка на фона на критиката, с която той и компанията се сблъскаха след обвинения за лошо управление и сексизъм. Една от причините за изненадващата донякъде оставка е настояване за подобна стъпка от някои от водещите инвеститори в компанията, сред които например е Benchmark Capital. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още