IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България - добри програмисти на добра цена

За жалост някои студенти пропускат фундамента от университета и наблягат на практиката, казват Радослав Георгиев и Ивайло Бъчваров

18:19 | 16.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Много компании идват тук, за да развиват своя бизнес. Преди го правиха заради по-евтината работна ръка, но напоследък го правят заради добрите програмисти, които на много малко места е Европа могат да се намерят. Търси се качество, а като се вземе предвид и цената, която остава по-ниска в сравнение със САЩ и Западна Европа, България предлага добри програмисти на добра цена“. Това заключиха съоснователите на "Хак България" Радослав Георгиев и Ивайло Бъчваров в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

Една от основните функции на "Хак България" е образователната, казаха още гостите.

„Образованието в България е на много добро ниво. Има много академии. Пазарът е много голям и всеки може да отиде, дори и безплатно, да научи много приложни неща. От другата страна стои университетът. Той дава много добър фундамент относно програмирането", поясняват от „Хак България“.

„За жалост някои студенти пропускат тази част, наблягат на приложните елементи, но университетът не трябва да се пропуска или пренебрегва по никакъв начин, защото промените в IT сектора стават за секунди, но фундаментът, т.нар. компютърни науки, не се променят", обясниха гостите.

"Голямата разлика, която ние наблюдаваме в очакванията на хората и реалността, е, че те се записват на академии и придобиват приложните умения, с които ще ги вземат някъде на стаж, но след това този човек трябва да може да решава проблеми, защото програмистите решават проблеми. Когато дойде моментът да решаваш проблеми, идва времето на фундамента, и ако ти го нямаш, ти си негоден за работа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още