IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нобеловата награда за медицина отива у японеца Йошинори Осуми

Той е открил механизмите на автофагия - процес за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти

13:30 | 03.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Японският учен и професор Йошинори Осуми. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският учен и професор Йошинори Осуми. Снимка: Ройтерс

Тазгодишната Нобелова награда за постижения в сферата на медицината се присъжда на японския учен Йошинори Осуми. В мотивите си Кралската шведска академия на науките посочва, че Осуми е открил механизмите на автофагията - естествен катаболитен процес на разграждане на клетки и протеини в нашето тяло, предава Ройтерс.

"Мутациите на гените на автофагията могат да провокират болести и процесът на автофагия участва в много заболявания, като рака и неврологичните болести", подчерта Нобеловият комитет. 

През миналата година с Нобеловата награда бяха удостоени ирландецът Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китайката Юю Ту . Отличието им бе връчено за разработване на нови методи, които са революционизирали лечението на паразитните болести, включително маларията, както и за откриването на лек за болести като речна слепота (онхоцеркоза) и лимфна филариаза. 

Лауреатите за Нобеловата награда за физиология или медицина се определят от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм, Швеция. 

През тази година обявяването на победителя в областта на медицината бе засенчено от скандал в института. Преди няколко седмици двама членове на съвета към института трябваше да подадат оставка, тъй като са прикривали деяния на италианския хирург Паоло Макиарини. 

Хариет Валберг и Андерс Хамстен са освободени, след като шведското правителство уволни целия Управителен борд на престижния Каролински институт, където двамата учени са работили. Причина за наказанието е кариерата на италианеца Макиарини - известен като хирург-пионер, направил първата трансплантация на синтетичен орган като ръководител на екип от Каролинския институт през 2011 година. Операцията е повторена няколко пъти с други пациенти. Оказва се обаче, че двама от пациентите му са починали след операцията, заради което той е обвинен във фалшифициране на резултатите от работата си. Самият хирург отрича всички обвинения срещу себе си. Двамата учени Ваберг и Хамстен загубиха и позициите си в Нобеловата асамблея, след като са били част от ръководството на Каролинския институт и са сред хората, заподозрени в игнориране на подозренията към способностите на италианския хирург.

С обявяването на победителя в областта на медицината бе сложено началото на тазгодишната Нобелова надпрева. Във вторник Академията на науките в Стокхолм ще обяви лауреата по физика, а в сряда следва обявяването на носителя на Нобеловата награда по химия.

Кога ще бъде обявен очаквания с любопитство победител по литература все още не е известно. По традиция обаче името му става ясно винаги в четвъртък. Поради това е възможно победителят да бъде обявен следващия четвъртък. Нобеловият лауреат за мир за тази година ще бъде представен в петък в норвежката столица Осло. Победителят в икономическия сектор ще бъде обявен следващия понеделник.

През тази година победителите ще получат хонорар от по 8 млн. крони (829 000 евро).  Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още