IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кой спечели "Оскарите" по пол и раса

Огромното мнозинство от номинираните за филмовите награди са бели мъже над 50 години

17:07 | 23.02.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сатиричният филм „Бърдмен“ на Алехандро Гонсалес Иняриту взе "Оскарите" за най-добър филм и най-добър актьор в неделя. Повечето хора днес ще обсъждат победителите в категориите. Други пък ще обсъждат факта, че сред мнозинството от номинираните липсва „полово и расово“ равенство. Водещият на програмата, популярният актьор Нийл Патрик Харис, се пошегува със ситуацията: „Тази вечер почитаме най-добрите и най-белите... имам предвид сияйните на Холивуд“.

Според проучване на The Telegraph 102 от номинираните в неделя са били мъже на средна възраст 51 г. За сметка на това 25 жени на средна възраст 41 години са получили номинации. Освен това 77% от оценяващите в Академията са мъже.

Липсата на расово многообразие също направи впечатление на някои либерални наблюдатели. В основните четири актьорски категории няма нито един не-бял номиниран, а от 127-те номинирани 118 са бели. 93% от гласуващите в Академията са бели.

Някои се възмущават от неравното представяне в тази класация. Важно е да се отбележи, че това е частна организация, в която на първо място се поставя не цветът на кожата, полът или родната страна, а личните качества. В този ред на мисли крайно капиталистическият Холивуд награждава онези в бранша, които са се представили най-добре и са възвърнали най-значително първоначалната инвестиция за филмите си.

Графиката показва съотношението между мъжете и жените и между белите и не-белите на наградите "Оскар" през февруари 2015 г.:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Виж ти, виж ти!"Инвестор" се вълнува от червния килим, а не се развълнува от Антимайдана в Русия!Виж ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още