IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP с първа покупка на кондензат на природен газ от Иран

Продажбата е крайъгълен камък за третия най-голям производител в ОПЕК

10:03 | 05.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Държавната петролна компания на Иран е продала кондензат от природен газ на ВР за пръв път от вдигането на санкциите през януари, с което отбелязва завръщането на страната като един от водещите доставчици на суров петрол и природен газ в света, съобщава Bloomberg.

National Iranian Oil (NIOC) ще достави кондензат от полето Южен Парс на ВР между септември и октомври, каза представител на NIOC, поискал анонимност заради вътрешна политика. Доставките могат да бъдат ползвани от някоя от собствените рафинерии на ВР или да бъдат препродадени на други компании, коментира източникът по телефона.

Говорител на базираната в Лондон ВР отказа коментар по сделката.

Продажбата е крайъгълен камък за третия най-голям производител в ОПЕК, чиято индустрия вече бе опустошена от санкции вследствие на ядрената му програма. Иран обеща да си възвърне изгубения пазарен дял като възстанови производството си на суров петрол на нивата отпреди санкциите, или малко над 4 млн. барела на ден. Страната иска и да съживи рафиниращата и нефтохимична индустрия, за да подобри качеството на продаваното на местния пазар гориво и да спре да внася петролни продукти.

Иран работи и с трейдъри като Trafigura Group, която повиши доставките от петрола сорт Iranian Heavy през юни в опит да разшири обхвата си на китайския независим пазар за рафиниране. Royal Dutch Shell достави ирански петрол на Европа през юли, а френската Total бе първата голяма петролна компания, която възобнови покупките си на ирански петрол през февруари тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още