IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът с втори пореден седмичен спад

Въпреки доброто представяне в петък фючърсите върху петрола все пак завършиха седмицата с понижения

09:59 | 05.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите върху петрола в петък сложиха край на 4-дневна серия от загуби на фона на руските коментари в подкрепа на замразяване на добива. Въпреки това те все пак отчетоха спад за седмицата заради продължаващите опасения за глобално презасищане, коментира Investing.com.

Трейдърите оценят и вероятността за повишаване на лихвените проценти на срещата на Федералния резерв този месец след по-слабите от очакванията данни за новите работни места в САЩ.

На борсата в Лондон в петък фючърсите върху сорта Брент с доставки за ноември скочиха с 1,38 долара, или 3,04%, до 46,83 долара за барел, след като в четвъртък се сринаха до 45,32 долара за барел – най-ниското им ниво от 11 август. За седмицата обаче Брентът отчита спад от 3,09 долара, или 6,2%, с което постигна втора поредна седмична загуба.

На борсата в Ню Йорк фючърсите върху американския суров петрол с доставки за октомври приключиха сесията с 1,28 долара, или 2,97%, нагоре до 44,44 долара за барел. Фючърсите се понижиха до триседмично дъно от 43 долара за барел в четвъртък, след като седмичните данни за доставките показаха изненадващ ръст на резервите от суров петрол и дестилати в САЩ и по-малък от очакванията спад на бензина. Въпреки поскъпването от петък фючърсите на борсата в Ню Йорк отчетоха седмично понижение от 3,20 долара, или 6,7%, което е най-лошото им представяне за седмицата от началото на юли.

Цените на петрола укрепнаха в петък, след като руският президент Владимир Путин каза в интервю за Bloomberg, че споразумение между основните износители на петрол за замразяване на добива би било вярното решение в подкрепа на пазара.

Неговите коментари последваха подобната реторика на външния министър на Саудитска Арабия Адел ал-Джубейр, който в четвъртък каза, че може да бъде постигнато някакво споразумение за производството между страните в и извън ОПЕК на срещата този месец.

Страните членки на ОПЕК ще обсъдят потенциално замразяване на добива на неформална среща по време на енергийната конференция в Алжир между 26 и 28 септември.

Въпреки тези коментари обаче шансовете предстоящата среща през септември да доведе до реални действия за намаляване на глобалното презасищане изглеждат минимални, сочат пазарните експерти. Вместо това повечето вярват, че производителите на петрол ще продължат да следят пазара и вероятно ще отложат разговорите за замразяване за официалната среща на ОПЕК във Виена на 30 ноември.

Опит за съвместно замразяване на производството по-рано тази година се провали, след като Саудитска Арабия се отказа заради нежеланието на Иран да се включи в инициативата, с което подчерта трудностите политическите конкуренти да постигнат консенсус.

Междувременно пазарните играчи продължават да се фокусират върху перспективите пред производството в САЩ на фона на признаците за възстановяване на сондажната активност. Доставчикът на услуги за разработване на петролни полета Baker Hughes заяви късно в петък, че броят на работещите кладенци в САЩ миналата седмица се е увеличил с 1 до 407, което е девето повишение за последните 10 седмици.

Някои анализатори предупреждават, че ралито в цените на петрола напоследък може да се окаже самоунищожително, тъй като насърчава шистовите производители в САЩ да добиват повече, подчертавайки опасенията за глобално свръхзасищане.

През предстоящата седмица трейдърите на петрол ще се фокусират върху данните за запасите в САЩ в сряда и четвъртък за нови сигнали за търсенето и предлагането. Докладите излизат с един по-късно заради Деня на труда в понеделник. Пазарните участници ще продължат да следят и прекъсванията в доставките по света за още признаци за ребалансиране на пазара.

Ето какви данни ще движат пазара на петрол през следващата седмица:

В сряда (7 септември) американският петролен институт ще публикува седмичния си доклад за петролните доставки в САЩ.

В четвъртък (8 септември) Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) ще оповести своя седмичен доклад за петролните и бензиновите запаси.

В петък (9 септември) Baker Hughes ще публикува седмични данни за броя на нефтените платформи на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още