IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът се отлепи от дъната, но остава под 60 долара за барел

Цените ще стигнат дъно, когато започнат да се отразяват на предлагането, но не се знае на какво ниво ще стане това, коментира анализатор

22:01 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брентът се отлепи от дъната, но остава под 60 долара за барел

Американските фючърси върху суровия петрол се отлепиха от 5,5-годишното дъно, като се колебаят около 55 долара за барел, съобщава Ройтерс.

Сортът Брент също ограничи загубите, след като достигна най-ниско ниво от юли 2009 г. насам под 59 долара, но остана под 60 долара.

Американският петрол се понижава с 37 цента до 55,57 долара за барел, а Брентът е надолу с 91 цента до 60,15, след като по-рано през сесията спадна до 58,50 долара.

Основни производители на петрол заявиха, че не бързат да намалят производството и да ограничат нарастващото пренасищане.

Пазарът тръгна надолу, след като извънредните мерки на руската централна банка не успяха да стабилизират рублата, а инвеститорите се насочиха към убежища като златото и йената заради затруднените валути на развиващите се пазари и забавянето на промишлената дейност в Китай.

Решението на Русия да не намали петролната си продукция, отговарящо на позицията на ОПЕК, също повлия на пазарните настроения.

Цените на петрола се насочват  към най-лошата си година от 2008 г. насам, след като паднаха с почти 50 на сто от юни, когато Брент се търгуваше над 115 долара, а американският суров петрол - над 107 долара за барел.

Много търговци и анализатори казват, че цената на петрола е подценена, но не са в състояние да предскажат кога ще започне тренд нагоре, камо ли връщане към нивата от 100 долара за барел.

"Цените ще стигнат дъното, когато започнат да се отразяват на предлагането. Никой обаче не може да ви каже на какво ниво ще стане това", коментира Карстен Фрич, старши анализатор в Commerzbank.

Банката очаква още волатилност през първата половина на 2015 г. преди да настъпи възстановяване в рамките на шест месеца. "Ключът е предлагането извън ОПЕК, откъдето ребалансирането на пазара на петрол трябва да дойде."

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още