IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отбеляза най-големия си тримесечен спад от края на 2015 г.

В първия ден от седмицата фючърсите върху петрола се търгуват сравнително стабилно

10:22 | 03.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол започват понеделника стабилно, след като миналата седмица бе най-силната седмица за годината, подкрепени от нарастващия оптимизъм, че основните производители ще поддържат добива ограничен и през втората половина на годината, предава MarketWatch.

В същото време обаче суровината отбеляза най-лошата си тримесечна загуба от края на 2015 г. за трите месеца до края на март. Фючърсите върху американския суров петрол поевтиняха с почти 6% спрямо предишното тримесечие, а върху Брента - със 7%, съобщава Investing.com.

В понеделник фючърсите върху американския суров петрол се повишават с 9 цента, или 0,18%, до 50,69 долара за барел, а върху петрола сорт Брент - с 2 цента, или 0,04%, до 53,55 долара за барел към 9:57 ч.

Положителните настроения се дължат на мнението, че въпреки възстановяващото се производство в САЩ ръстът на добива там не е достатъчно бърз, за да заличи пониженията, направени от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и страни извън групата.

ОПЕК и други производители, включително Русия, се договориха в края на миналата година да намалят добива си с 1,8 млн. барела до края на май, като целта е да се понижат глобалните запаси до 5-годишното им средно ниво. Засега данните на ОПЕК сочат ниво на изпълнение от 94%.

Това, заедно с твърденията на основни играчи, като Саудитска Арабия и Кувейт, че ще удължат пониженията и по-късно през 2017 г., повиши цените и засили оптимизма на пазарите.

Някои анализатори обаче казват, че ако сделката се проучи по-внимателно, бъдещето показва трудности, тъй като производителите може да бъдат изкушени да приключат с договорката и така да се сложи край на цените, които остават почти двойно по-високи от миналогодишното им дъно.

„Основната ни позиция е, че намаленията ще бъдат удължени“, казва Скот Дарлинг, ръководител на отдела за петрол и газ в Азиатско-тихоокеанския регион в J.P. Morgan. “Има обаче ясни рискове за напрежение вътре в ОПЕК заради факта, че саудитците не са намалили износа си“. Макар че производството на кралството е понижено, вътрешното търсене на суровината за електроенергия е намаляло заради достатъчно силното предлагане на природен газ.

„Тъй като саудитският износ на суров петрол се запазва на сравнително едно и също ниво на годишна база, това може да се превърне в проблем за някои страни членки на ОПЕК“, казва Дарлинг, добавяйки, че това може да накара производителите отново да започнат битка за пазарен дял.

Тази позиция обаче не се поддържа от всички, като се очаква износът да спадне преди и през лятото, когато енергийното търсене нарасне заради нуждите от климатизация.

„Саудитска Арабия държи ключа, защото по-голямата част от производителите всъщност не могат да си позволят да увеличат производството си без повече инвестиции“, казва Грейс Лу, директор на проучванията в инвестиционната компания Guotai Junan. Тя добавя, че макар че Иран, Либия и Нигерия са изключени от сделката за намаляване на производството, техният ръст на добива е бавен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още