IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото със седмичен спад преди заседанието на Фед

В началото на новата седмица обаче благородният метал поскъпва

11:43 | 19.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се понижи до над двуседмично дъно в петък, след като по-скъпият долар и опасенията за заседанието на Фед тази седмица натежаха на благородния метал, съобщи Investing.com

Фючърсите върху златото с доставка декември на платформата Comex от борсата Nymex се понижиха до 1 309,20 долара за тройунция по време на сесията в петък – ниво, невиждано от 1 септември. В крайна сметка благородният метал изпрати седмицата на ниво 1 310,20 долара за тройунция, като дневното понижение възлиза на 7,80 долара (0,59%).

За седмицата златото поевтиня с 21,20 долара (1,83%), като трейдърите продължаваха да спекулират за това, кога Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти.

Към 10:50 часа българско време в понеделник златото поскъпва с 0,75% до 1 319,85 долара за тройунция.

В петък доларът поскъпна след по-бързия от очакваното ръст на потребителските цени в САЩ. Инфлацията в икономика номер едно в света възлезе на 0,2% на месечна база през август, като очакванията бяха за повишение в размер на 0,1%. На годишна база инфлацията възлиза на 1,1%.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на енергията и хранителните продукти, е 0,3% на месечна и 2,3% на годишна база. 

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо шест нейни основни конкуренти, докосна дневен връх от 96,11 пункта преди данните за инфлацията и в крайна сметка финишира на ниво 96,6 пункта, като дневното повишение беше близо 0,9%.

По-силният долар обикновено натежава на цената на златото, тъй като го прави по-малко привлекателно като алтернативен актив. Освен това деноминирано в долара, златото става по-скъпо за притежателите на други валути.

Пазарните участници сега очакват заседанието на Фед на 20-21 септември. Според инвеститорите вероятността да има повишение на лихвения процент в сряда вечерта е едва 12 на сто. Що се отнася до декември, тогава шансовете са 55 на сто.

Благородният метал е чувствителен към промяна в лихвените проценти в САЩ, тъй като евентуален ръст вдига и пропуснатите ползи при притежанието на актив без доходност, какъвто е златото.

Фючърсите върху среброто също на платформата Comex се понижиха със 17,9 цента (0,94%) в петък до 18,86 долара за тройунция. По-рано цената се понижи до 18,71 долара за тройунция – най-ниското ниво от 1 септември. За седмицата среброто записа спад от 34,3 цента (2,61%).

Медта с доставка декември поевтиня с 0,1 цента (0,02%) в петък и финишира на ниво 2,160 долара за паунд. По-рано индустриалният метал достигна връх от 2,168 долара за паунд – най-високото ниво от 22 август насам. За седмицата цената на медта се повиши със 7,1 цента (3,02%), след като серия данни от Китай подсказаха, че през следващите няколко месеца икономическият ръст в Поднебесната империя може да се ускори. Индустриалното производство в Китай се разшири с 6,3% на годишна база през август, което беше над очакванията, добро представяне имаше и от страна на продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи.

Китай е най-големият потребител на мед в света с 40% от глобалното потребление миналата година, припомня Investing.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Това злато колкото повече поевтинява - толкова по-скъпо става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още