IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни, подкрепени от силен внос на суровината в Китай

От началото на година и двата сорта се търгуват в граници от около 5 долара, което се дължи на конкуриращи се двигатели на ценовите движения

11:38 | 10.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се задържат на стабилно ниво в петък, подкрепени от силен внос на суровината в Китай. Положителен импулс дават и пониженията на добива в ОПЕК, а негативен - изобилните резерви в САЩ, посочва Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,06% до 53,03 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,14% в цената си до 55,71 долара за барел към 10:20 часа българско време.

Вносът на петрол в Китай нараства през януари с 27,5% на годишна база. Поднебесната империя е внесла 34,03 млн. тона, или 8,01 млн. барела дневно, сочат данните на Митническата администрация. През декември вносът на петрол възлезе на 8,57 млн. барела дневно. 

От началото на година и двата сорта се търгуват в тесни граници от около 5 долара, като това се дължи на конкуриращи се двигатели на ценовите движения.

„Въпреки силния щатски долар и опасенията за резервите в САЩ трейдърите връщат фокуса си върху пониженията на добива в ОПЕК и това доколко се прилагат те“, посочва австралийската банка ANZ.

Следващата седмица се очаква месечният доклад на ОПЕК. Въпреки договорените понижения в продукцията на петролните пазари продължава да има свръхпредлагане, особено в САЩ. Освен това активните сондажи в САЩ увеличават добива там. В резултат на това WTI и Брентът поевтиняха с около 4-5% от началото на януари до днес.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още