IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се насочват към седмичен спад

И двата бенчмаркови сорта - WTI и Брент - остават стабилни около 50 долара за барел в петък

10:46 | 28.10.16 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола остават стабилни в петък, но се насочват към седмичен спад от над 2 на сто заради несигурността около предварителната сделка в ОПЕК, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент поевтиняват с по 0,49% до съответно 49,52 долара и 50,27 долара за барел към 10:30 часа българско време.

И двата сорта поевтиняха в сряда до най-ниското си ниво от около три седмици.

Трейдърите казват, че има неохота на пазара цените да се движат прекалено рязко в която и да е посока, предвид несигурността за евентуалното понижение на добива в ОПЕК и Русия.

„Изглежда срещата на ОПЕК ще бъде във фокуса на пазара след около месец, така че дотогава очаквам нагласите да се определят от новини за добива в Иран и Ирак“, казва Мат Стенли, брокер във Freight Investor Services.

Австралийската банка ANZ заяви в петък, че “възстановяването в цените на петрола от 3-седмичното дъно е задвижено от твърденията, че ОПЕК може да свие с 4% добива от пиковите нива”. 

Все пак някои анализатори не са такива оптимисти за това дали някои членки на ОПЕК и Русия ще склонят на понижение в продукцията.

„Ирак и Иран казват, че няма да се присъединят към инициативата по различни причини, а Русия говори по-скоро за замразяване, а не за понижение, така че бремето за постигане на споразумение ще се стовари върху Саудитска Арабия“, казва Джефри Хейли, старши пазарен анализатор в инвестиционния посредник OANDA в Сингапур.

„До срещата на ОПЕК на 30 ноември изведнъж се оказва, че има доста време и изглежда половината от картела иска за тях да се направят изключения“, посочва той.

Според BMI Research най-вероятният резултат от заседанието на 30 ноември ще бъде хлабаво споразумение за намеса на петролния пазар, а ОПЕК ще се затрудни да постигне консенсус за понижение на добива до 32,5-33 млн. барела на ден, каквато беше предварителната договорка от края на септември.

„Предвид скептицизма за понижението в добива и предвид свръхпредлагането, прогнозираме значителни движения в низходяща посока при цената на петрола през идните седмици“, казват още анализаторите.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още