IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се понижиха на фона на укрепването на долара

Във фокуса на вниманието е срещата на ОПЕК за съкращаване на производството

11:13 | 18.11.16 г.
<p>
	Снимка: Архив, Ройтерс</p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Цените на петрола се понижиха в петък, след като укрепването на американската валута оказа по-силно влияние на пазара от подновените надежди за постигане на споразумение в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за съкращаване на добива, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент се търгуваха с понижение в цената от 13 цента на ниво от 46,36 долара за барел към 7:45 часа българско време. Фючърсите върху американския лек суров петрол се търгуваха за 45,19 долара за барел, понижавайки се с 23 цента, или 0,51%.

По-силният щатски долар прави петрола по-скъп за купувачите в други валути, различни от долар.

Доларовият индекс достигна 14-годишен връх след коментарите на председателя на Фед Джанет Йелън, според която промяната в лихвите може да се случи „сравнително скоро“, което подсказва за по-голяма възможност това да се случи още през декември. 

Сортът Брент се търгуваше на ниво от около 46 долара за барел, след като инвеститорите видяха по-голям шанс ОПЕК да постигне споразумение за съкращаване на производството, коментира австралийската банка ANZ.

Представители на износителите на петрол от Саудитска Арабия, Алжир, Русия, Иран, Кувейт, Либия, Венецуела, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Катар и Нигерия се срещат днес в столицата на Катар Доха, за да обсъдят подробности за потенциална сделка за съкращаване на производството.

„Мисля, че сделката ще има краткосрочно въздействие върху пазара. Тя може да предизвика производителите да произвеждат повече в дългосрочен план, ако цените се покачат“, коментира Рик Спунър, анализатор в CMC Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още