IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола вървят нагоре на фона на по-слабия долар

Покачването на цената обаче е ограничено заради по-големия ръст на резервите в САЩ от очакванията

12:04 | 12.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на петрола продължават се повишават в четвъртък на фона на по-слабия щатски долар. Поскъпването обаче е ограничено, след като последните данни показаха по-голям от очаквания ръст на запасите от американски суров петрол и дестилирани горива, съобщава Investing.com.

Американският суров петрол за доставките през февруари поскъпва с 6 цента, или с около 0,11%, до 52,31 долара за барел. Цените на американския суров петрол скочиха с 1,43 долара, или 2,8%, ден по-рано.

В същото време цените на доставките за март на сорта Брент се повишават с 26 цента, или 0,47%, до 55,36 долара за барел след ръст от 1,46 долара, или 2,7%, в сряда.

Щатският долар потъна, след като новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп не представи детайли за обещанията си за повишаване на фискалните разходи и намаляване на данъците в първата си пресконференция след изборите в сряда.

Индексът на долара, който измерва силата на зелената валута спрямо кошница от шест основни валути, се понижи до едномесечно дъно от 100,80 пункта в ранната търговия.

Цените на петрола обикновено поскъпват, когато американската валута отслабне, тъй като оценяваната в долари суровина става по-евтина за притежателите на други валути.

Ръстът се задържа дори след като американската Администрация за енергийна информация (АЕИ) заяви в седмичния си доклад в сряда, че резервите от суров петрол са се увеличили с 4,1 млн. барела в седмицата до 6 януари. Пазарните анализатори очакваха ръст от едва 1,2 млн. барела.

Общите резерви от суров петрол на САЩ в момента възлизат на 483,1 млн. барела, което според АЕИ е в горния край на средния диапазон за това време на годината.

Докладът показа още, че резервите от бензин са се увеличили с 5,0 млн. барела спрямо очакванията за ръст от 1,7 млн. барела.

Междувременно пазарните участници продължават да търсят сигнали, че основните петролни производители напредват с планираните намаления на добива.

На 1 януари беше официалният старт на сделката, договорена между страни членки от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и извън картела, като Русия, през ноември миналата година. Целта е производството да се намали с почти 1,8 млн. барела на ден.

Сделката, ако бъде приложена както е планирано, ще намали глобалното предлагане с около 2%.

Някои трейдъри обаче остават скептични, че планираните намаления ще бъдат толкова значителни, колкото пазарът в момента очаква.

В четвъртък обаче генералният секретар на ОПЕК Мохаммед Баркиндо заяви, че глобалните резерви от петрол ще започнат да се понижават от второто тримесечие на годината, а страните производителки ще решат през май дали да разширят колективното си понижаване на добива след първото полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още