IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на държавите от Персийския залив ще достигне 153 млрд. долара през 2016 г.

Анализатори очакват общата дупка в бюджетите на страните заради по-евтиния петрол да започне да намалява от догодина

19:57 | 20.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Бюджетният дефицит на шестте арабски монархии от Персийския залив - Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Оман, Катар и Кувейт, ще достигне 153 млрд. долара през 2016 г. заради рязкото поевтиняване на петрола. Това сочат изводите от проучване, публикувано днес в Кувейт и цитирано от АФП.

През 2015 г. дефицитът на страните достигна общо 119 млрд. долара, припомнят анализаторите от KAMCO Research, които са подготвили доклада.

Само дефицитът на Саудитска Арабия – страната, която задава тона на политиката на ОПЕК, ще достигне 84 млрд. долара през тази година. Това е 55 на сто от общия размер на дефицита на шестте страни.

През 2015 г. саудитският бюджетен дефицит беше 98 млрд. долара, припомнят анализаторите.

Експертите очакват, че бюджетният дефицит на шестте страни от региона да започне да спада след 2016 г. Към 2021 г. се очаква той да достигне 100 млрд. долара, отбелязва се в проучването.

Цените на петрола, които в средата на 2014 г. превишаваха 100 долара за барел, спаднаха до под 30 долара в началото на тази година, а сега се движат средно около 47 долара за барел.

Международният валутен фонд (МВФ) приветства мерките, които шестте държави от Персийския залив взеха за намаляване на разходите си. Фондът предупреждава обаче, че в средносрочна перспектива тези усилия трябва да засилят, за да се стабилизират дефицитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още