IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еквадор изрази надежда за постигане на споразумение в ОПЕК

Най-малката членка на картела изпитва сериозни затруднения заради ниските цени на суровината

10:46 | 25.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа изрази надежда, че страните от ОПЕК ще постигнат споразумение за стабилизиране на петролния пазар на предстоящата среща в Алжир, съобщи Ройтерс. Кореа предупреди, че би имало сериозни рискове, ако не се постигне споразумение.

Членките на ОПЕК ще проведат неформални разговори между 26 и 28 септември.

„Тази среща се провежда по други причини, но всички страни от ОПЕК ще са там, така че се надяваме да постигнем споразумение за стабилизиране на петролния пазар“, каза еквадорският президент в седмичното си обръщение по телевизията. „В противен случай последиците може да бъдат много сериозни, може да се стигне до дезинтеграция в ОПЕК. Дори има риск вътрешните диспути в картела да доведат отново до спад в цените“, предупреждава Кореа.

Еквадор подкрепя позицията на своя идеологически сътрудник Венецуела, че големите производителки трябва да замразят добива, за да ограничат излишното предлагане и да подкрепят цените.

В петък обаче цените рязко се понижиха, след като Саудитска Арабия заяви, че не очаква постигане на сделка.

Еквадор е най-малката членка в ОПЕК и изпитва сериозни затруднения заради ниските цени. Правителството беше принудено да търси нови източници на финансиране и да понижи публичните инвестиции.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още