IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабер: Brexit ще провокира централните банки да предоставят още стимули

Популярният инвеститор не изключва QE4 в САЩ и сподели предпочитанията си към инвестициите в злато след резултата от британския референдум

20:31 | 29.06.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Марк Фабер. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Марк Фабер. Снимка: архив, Ройтерс

Привлекателността на златото като инвестиция бе заздравена след резултатите от вота за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС), тъй като събитието може да накара водещите централни банки да предоставят допълнително облекчение, което да се отрази негативно на валутните курсове, но и да се отрази благоприятно на ценния метал.

Tова коментира в интервю за Bloomberg Television популярният с мечите си прогнози инвеститор Марк Фабер.

Според него Федералният резерв на САЩ (Фед) дори може да стартира четвърта програма за количествени улеснения (или QE4).

Той разкри, че обикновено купува злато всеки месец.

Въпреки че харесва и акции на компании, свързани със златото, Фабер смята, че при тях първо трябва да се осъществи корекция след последните ръстове в цените.

Златото поскъпна значително, след като миналата седмица британците избраха да напуснат ЕС, а инвеститорите търсят защита от финансовия срив и наблюдават възможните последици, като внимават и за евентуални допълнителни стъпки от страна на централните банки в Европа, САЩ и Азия.

„Ако Brexit се използва като предпоставка, централните банки ще печатат повече пари, QE4 в САЩ е напът, а намаляването на покупателната сила на валутите ще продължи“, смята Фабер. „В подобна ситуация ви се иска да притежавате малко злато.“

От началото на годината цената на златото се покачи с 25%, след като ЕЦБ и Японската централна банка въведоха отрицателни лихви в опит да рестартират растежа, а Фед отложи повишението на лихвите, което започна през декември 2015 г.

Припомняме, че американската централна банка осъществи три кръга количествени улеснения от 2008 г. до 2014 г. с цел преодоляване на негативите от финансовата криза.

Възгледите на Фабер идват на фона на бичите нагласи относно златото, оформени в навечерието на референдума във Великобритания, отбелязва още Bloomberg.

Цената на златото кръжи около 1 322 долара за тройунция днес, след като в петък скочи до 1 358,54 долара, което е най-високото ниво от над две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
sssaaa
преди 7 години
Не го слушайте тоя...., а слушайте МЗ-тката...златото ще стигне 500$ и е прав... въпроса е кога ще удари хиперинфлацията за да стане това нещо и новите QE, които ще дойдат скоро след изборите в САЩ са още един фактор за хиперобезценяване на Сашовската валута, печатана от частна Еврейска печатница наречена ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
КАЗВАТ НИ ЧЕ СКОРО НЯМА ДА СЕ РАЗВИЕМ НИКАК !!! Щото сме валутен борд и СКОРО ЕВРО НЯМА ДА ИМА, ТОВА ЗНАЧИ И РАЗВИТИЕ ВЪВ ФИНАНСОВИЯ СЕКТОР!!! КАКВО ЧАКАТ ЧЕ НЕ ПОКРИВАМЕ КРИТЕРИИТЕ ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ !!! ПУТИН ЛИ, М.А.М.ИЦАТА ВИ НЕКАДЪРНА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"...централните банки ще печатат повече пари, QE4 в САЩ е напът, а намаляването на покупателната сила на валутите ще продължи, смята Фабер."Веселба безкрай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още