IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром приключи първия си търг за продажба на природен газ

Най-големият износител на природен газ в света успя да продаде само една трета от предварително обявения обем

22:41 | 10.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Газпром продаде около една трета от обема природен газ предложен на първия газов търг за европейски купувачи в опит да постигне по-високи цени на фона на регионалното свръхпредлагането и срива на цените на суровините, съобщава Bloomberg.

Най-големият износител на природен газ в света е подписал споразумения с 15 търговци за повече от 1 млрд. куб. м. газ, който трябва да бъде доставен в Германия през тази година, съобщи износният отдел на компанията в четвъртък. Първоначално Газпром предложи 3,24 куб. м. газ, или около 2% от планирания износ за Европа през тази година, на 39 търговци, включително Vitol SA и Goldman Sachs Group Inc. Цените на търга са по-високи от средните обвързани с петрола цени на Газпром, както и от цените в газоразпределителните центрове в Европа, заяви компанията без да дава подробности.

„Целта да се тества нов механизъм за продажба на европейския пазар бе успешно постигната“, заяви Елена Бурмицова, ръководител на отдела за износ на Газпром. „Целесъобразността на поставянето на тази практика пред редовния поток и прилагането ѝ в други западно- и източноевропейски точки на доставка, както и към други газови инструменти, е потвърдена“.

Интересът на Европейския съюз към руския газ, който задоволява около една трета от нуждите му, се възобнови от средата на годината, тъй като повечето договори са обвързани с цената на петрола. Цената на държавната компания на границата с Германия спадна до 6,66 долара за милион британски топлинни единици през август, най-ниското ниво от декември 2009 г., твърди Международният валутен фонд.

„Газпром очевидно иска по-висока цена“, казва Максим Мошков, петролен и газов анализатор в UBS Group AG в Москва. „Те искат да проучат пазара, да видят как свързаната с петрола цена отговаря на пазарните нива – няма смисъл да се продава на по-ниска цена, тъй като Газпром отчита достатъчно търсене в Европа“.

Цената на търга ще бъде по-висока отколкото средните нива на Газпром, тъй като газът в газоразпределителните центрове отчита по-малки колебания от цените, обвързани с петрола, заяви заместник-главният изпълнителен директор на Газпром Александър Медведев в понеделник, когато започнаха търговете.

Сред другите участници в търга са били Gunvor Group Ltd., Glencore Plc и Novatek Gas & Power, твърди Газпром. Всички компании обаче отказаха коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още