IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как се представиха суровините през третото тримесечие?

Уранът отбеляза поредно слабо тримесечие със спад на цената от 30%

21:24 | 05.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През третото тримесечие на годината суровините като цяло изживяха „летен срив“, като индексът GSCI (Goldman Sachs Commodity Index) отчете спад от 5,7%. Лошото представяне се дължеше основно на земеделски стоки, като пшеница, царевица и соя, но и на урана, който отбеляза поредното слабо тримесечие, коментира Visual Capitalist.

Въпреки тези препятствия повечето суровини все още отчитат доста добри резултати от началото на годината досега.

Цените на среброто, суровия петрол и цинка са с ръст от 30% за тази година. Суровини като злато, паладий, природен газ и никел пък отчитат повишение с над 20%. Уранът е единственият метал на червена територия, след като е поевтинял с 30%.

Няма съмнение, че последните три месеца от годината ще бъде поредното интересно тримесечие за годината.

През ноември се провеждат изборите за президент на САЩ, а анализаторите предупреждават, че определен резултат би довел до изключителна волатилност на пазара. В същото време някои експерти смятат, че тази непредсказуемост може да доведе до огромен скок при златото и други ценни метали. Според изданието и двете варианта са възможни.

Междувременно скорошното споразумение за ограничаване на добива на ОПЕК повиши цените на суровия петрол до четиримесечен връх. Пазарите обаче остават скептично настроени към това дали сделката наистина ще се случи, а общите нагласи са, че замразяване на производството няма да има.

Още подобни графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
d333
преди 7 години
Питай на Илиенци, сигурно имат :)А, и да не вземеш да го ближеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още