IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран планира да добива до 7 млн. барела петрол дневно към 2020 г.

Международните компании, които искат да добиват петрол в Иран след отмяната на санкциите, ще трябва да сключват споразумения с местни партньори

10:31 | 28.11.15 г. 1
Иран планира да добива до 7 млн. барела петрол дневно към 2020 г.

Иран планира да добива от 4 до 7 милиона барела петрол дневно към 2020 година. Това се посочва в презентация, представена на международни инвеститори по време на конференция за новите договори в петролно-газовия отрасъл на страната, която започна в Техеран, предаде ТАСС.

Преди налагането на санкции срещу Иран заради разработването на ядрена програма, страната произвеждаше близо 4 милиона барела дневно и изнасяше близо 2,5 милиона барела.

Според експертни оценки в момента Иран, който държи 9,3 на сто от доказаните запаси от петрол в света и 18,2 процента от запасите на газ, добива дневно почти 2,8 милиона барела.

След вдигането на санкциите, което може да стане още идната година, Техеран планира за няколко месеца да увеличи производството си на черно злато с 500 хил. барела дневно.

Международните петролни компании, които възнамеряват да добиват петрол в Иран след отмяната на санкциите, трябва да сключат споразумения с местни партньори, заяви министърът на петрола на Иран Биджан Намдар Зангане, цитиран от ТАСС.

Първите търгове за иранските нефтогазови находища ще се състоят в началото на 2016 г., изрази надежда пред журналисти зам.-министърът на петрола и шеф на държавната петролна компания на Иран Рокнедин Джавади.

В започналата днес конференция в иранската столица участват 300 компании, сред които 135 водещи международни петролни и газови обединения. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 37 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Камиларите от Арабия отсега получават киселини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още